Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2014

Οι τράπεζες, τα Ψάρια και οι «οιωνοί»

Οι τράπεζες, τα Ψάρια και οι «οιωνοί»

Την ώρα που η τρόικα πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων οι εγχώριες τράπεζες έχουν να επιδείξουν πενιχρές επιδόσεις σε αυτό το μέτωπο.

Η αναδιάρθρωση δανείων και η πώληση των μετοχών της Μαΐλλης και η επιτυχής αναχρηματοδότηση της Attica Holdings αποτελούν τις δύο τελειωμένες υποθέσεις.

Και στις δύο εισήλθαν στρατηγικοί επενδυτές.

Στην περίπτωση της Μαΐλλης η γερμανικών συμφερόντων H.I.G. Capital απέκτησε τον έλεγχο της εισηγμένης μέσω αγοράς δανείων και μετοχών από τις τράπεζες.

Στην Attica υπήρξε έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου το οποίο κάλυψε η Fortress και από τα χρήματα που αντλήθηκαν θα εξοφληθεί ή θα μειωθεί υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός.

Στις Ιχθυοκαλλιέργειες που οι τράπεζες έχουν ορίσει ως τον πρώτο κλάδο που χρήζει αναδιάρθρωσης τα βήματα είναι αργά.

Για τη Σελόντα συμφωνήθηκε η μετοχοποίηση δανείων και η απόκτηση ελέγχου από τις τράπεζες. Στη Νηρεύς αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις.

Με δεδομένο, όμως, ότι ουδείς τραπεζίτης επιδιώκει να μετατραπεί σε... ψαρά, οι αναδιαρθρώσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς εφόσον εισέλθουν στρατηγικοί επενδυτές.

Κάπου εδώ ξεκινούν οι δυσκολίες.

Οι τράπεζες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να κουρέψουν σημαντικό μέρος των δανείων των επιχειρήσεων. Στηρίζονται γι' αυτό στα business plans που έχουν εκπονήσει ή εκπονούν σύμβουλοι αναδιάρθρωσης.

Τα επιχειρησιακά πλάνα προβλέπουν EBITDA της τάξης των 10 - 20 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου μετά τη μετοχοποίηση δανείων και την αναδιάρθρωση του υπόλοιπου δανεισμού.

Και βάσει των παραπάνω εκτιμήσεων οι τράπεζες θεωρούν ότι ο καθαρός δανεισμός μπορεί να διαμορφωθεί άνετα ως και 5 φορές τα EBITDA.

Στον αντίποδα, όσοι ενδιαφέρονται να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές θεωρούν αισιόδοξες τις εκτιμήσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης και επομένως ζητούν μικρότερο καθαρό δανεισμό, άρα υψηλότερο κούρεμα δανείων.

Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει προσέγγιση στις εκτιμήσεις. Το σίγουρο είναι ότι μετά από μία τριετία οι οιωνοί για την αναδιάρθρωση του κλάδου παραμένουν μάλλον κακοί...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v