Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2014

Καυτά παραλειπόμενα για τράπεζες και stress test

Καυτά παραλειπόμενα για τράπεζες και stress test

Μαξιλάρι από Tax Credit - κεφαλαιακές ανάγκες: Η ρύθμιση που πέρασε μετά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις η κυβέρνηση για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση επιτρέπει στις τράπεζες να μπουν όποτε οι ίδιες το αποφασίσουν.

Η απόφαση της Πειραιώς να μη συγκαλέσει τώρα, όπως οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, γενική συνέλευση για ένταξη στο ειδικό πλαίσιο του tax credit, στέλνει ένα σήμα στην αγορά ότι δεν χρειάζεται πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι εν όψει του stress test.

Η Πειραιώς προφανώς και θα μπει στη ρύθμιση, αφού, όμως, ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τις υπόλοιπες τράπεζες, κάποιες κίνησαν τη διαδικασία καλού-κακού καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μπορεί τελικώς να μη χρειασθεί να χρησιμοποιήσουν στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης το πρόσθετο μαξιλάρι από το tax credit.

Ανακοινώσεις για σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης: Το πρωί της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου πριν από το άνοιγμα του Χ.Α. οι τράπεζες θα εκδώσουν ανακοινώσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μετά και τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που ολοκλήρωσαν ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στις ανακοινώσεις θα περιγράφονται οι βασικοί άξονες των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης και θα σχολιάζονται τα ευρήματα της άσκησης.

Θα προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων.

ΥΓ.: Τα προ προβλέψεων έσοδα του α΄ εξαμήνου δεν θα συμπεριληφθούν στις δράσεις μετριασμού. Θα συμπεριληφθούν μαζί με τις εκτιμήσεις τριετίας στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Πωλήσεις θυγατρικών: Με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να ποντάρουν στο σενάριο για απόλυτα διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στο τι πωλήσεις θυγατρικών θα περιλαμβάνουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η Εθνική έχει ξεκινήσει ήδη τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για συνδυασμένη διεθνή προσφορά μετοχών της Finansbank.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr η ΕΤΕ σκοπεύει να διαθέσει υφιστάμενες και νέες μετοχές της Finansbank που να αντιστοιχούν στο 20 - 25% του μετοχικού της κεφαλαίου. Στόχος της να αντλήσει ως 1 δισ. ευρώ κεφάλαια.

Η Goldman Sachs θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη για το σχήμα αναδοχής.

Επιπρόσθετα η Εθνική έχει στην τελική ευθεία την πώληση της Αστήρ Παλάς και της NBGI Private Equity.

Η Eurobank από την πλευρά της έχει δρομολογήσει την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων ονομαστικής αξίας 470 εκατ. ευρώ ενώ εξετάζει και την εισαγωγή της Eurolife στο Χ.Α. με συνδυασμένη διάθεση μετοχών.

Το αν θα γίνουν άμεσα τα παραπάνω ή θα επιλεγούν άλλες λύσεις θα αποφασισθεί σε συνεννόηση με την ομάδα των βασικών επενδυτών (cornerstone investors).

Από την Alpha τέλος δεν επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα περί άμεσης πώλησης του Hilton.

Η αγορά εικάζει ότι τα ευρήματα του stress test θα είναι τέτοια ώστε αν χρειασθεί η πώληση του ξενοδοχείου να γίνει ως τον Ιούλιο του 2015 (προθεσμία κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v