Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2014

Τα stress test, o Προβόπουλος και το παρασκήνιο του Φεβρουαρίου

Τα stress test, o Προβόπουλος και το παρασκήνιο του Φεβρουαρίου

Πριν από οκτώ μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωνε τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης που διενήργησε με τη βοήθεια της BlackRock. Είχαν προηγηθεί έντονες διαβουλεύσεις με την τρόικα, με το ΔΝΤ να υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα 15 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ σε συνεργασία με την ΕΚΤ, η οποία επιδίωκε το εγχώριο stress test να λειτουργήσει ως πρόκριμα για το πανευρωπαϊκό, αγνόησε την ακραία στάση του ΔΝΤ και έβγαλε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 6,4 δισ. ευρώ, με το βασικό σενάριο και στα 8,8 δισ. ευρώ, με το δυσμενές.

Είχε προηγηθεί η εισαγωγή αυστηρότερων φίλτρων στην άσκηση προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν και να υπάρχουν ικανά κεφαλαιακά αποθέματα για σχηματισμό νέων προβλέψεων οι οποίες πιθανώς να προέκυπταν από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Ο χρόνος δικαίωσε τις επιλογές της ΤτΕ και του τότε διοικητή Γ. Προβόπουλου.

Οι τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) από τις τέσσερις αντεπεξήλθαν επιτυχώς στο ευρωπαϊκό stress test, χάρη και στις αυξήσεις κεφαλαίου της περασμένης άνοιξης.

Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού έδειξε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι λίγο ως πολύ ορθά κεφαλαιοποιημένες για να σχηματίσουν τις απαραίτητες προβλέψεις και για δάνεια που αποδείχθηκαν προβληματικά, παρότι τυπικά ήταν ενήμερα.

Η δε αποφυγή υπερβολών επέτρεψε να καλυφθούν με χαρακτηριστική άνεση οι ΑΜΚ αθροιστικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, χωρίς να απειληθεί το capital buffer του ΤΧΣ.

Για την ιστορία, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά μέρη της τρόικας είχαν υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών με το βασικό σενάριο στα 8,8 δισ. ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v