Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2014

Η ΤτΕ, οι ασφαλιστικές και η «γκρίνια» για την υπόθεση Ασπίς

Η ΤτΕ, οι ασφαλιστικές και η «γκρίνια» για την υπόθεση Ασπίς

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια εξέδωσε προχθές ανακοίνωση που βάλλει ουσιαστικά εναντίον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και του προεδρείου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος οι οποίοι σε συνάντησή που είχαν, «ούτε καν έθιξαν» το πρόβλημα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων της Ασπίς.

Βέβαια, δεν είμαστε μπροστά στη συζήτηση για να ελέγξουμε το όλο θέμα, ωστόσο γνωστό στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας μας δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε μια τέτοια εξέλιξη.

«Φαντάζομαι πως για τον Στουρνάρα που έχει μπροστά φλέγοντα ζητήματα όπως τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, την πορεία των spreads στα κρατικά ομόλογα και τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, μάλλον η επίσκεψη στα γραφεία της ΕΑΕΕ ήταν κάτι σαν... μια πρωινή βόλτα στο Ζάππειο. Άλλωστε η συνάντηση φάνηκε να ήταν εθιμοτυπικού-αναγνωριστικού χαρακτήρα.

Όσο για τους εκπροσώπους της Ένωσης, γνωρίζουν πολύ καλά πως ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στο επόμενο 15μηνο τα δικά του καυτά προβλήματα, όπως την προσαρμογή στις διαδικασίες του Solvency II, το πώς θα αντλήσουν ορισμένες εταιρείες πρόσθετα κεφάλαια, την πρόκληση των ΕΠΥ, το περιεχόμενο των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για τα ασφαλιστικά ταμεία και κάμποσα άλλα. Δεν εκπλήσσομαι λοιπόν, αν σε μια σύντομη ενδεχομένως συνάντηση, δεν τέθηκε το ζήτημα της Ασπίς» ανέφερε το στέλεχος.

Παρόλα αυτά, όλοι συμφωνούν πως το ζήτημα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια εξακολουθεί να αποτελεί ένα αγκάθι για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Πέντε χρόνια μετά το «κανόνι» της εταιρείας του Παύλου Ψωμιάδη, κανείς δεν γνωρίζει το αν, πότε και κατά πόσο θα καλυφθούν οι ασφαλισμένοι.

Και το χειρότερο είναι πως μέχρι σήμερα ούτε έχουν εξευρεθεί οι απαιτούμενοι πόροι, ούτε έχουν συμφωνηθεί οι πηγές από τις οποίες θα αντληθούν στο μέλλον.

Και φυσικά το ζήτημα δεν έχει μόνο την κοινωνική του διάσταση, αλλά αφορά και την αξιοπιστία του κράτους που -σε μια σύγχρονη εκδοχή του- θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα τηρεί τη νομοθεσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v