Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2014

Ερευνες πετρελαίου: Οι καθυστερήσεις & ο φόβος του force majeure

Ερευνες πετρελαίου: Οι καθυστερήσεις & ο φόβος του force majeure

Οι συμβάσεις με τις κοινοπραξίες που θα κάνουν τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό υπογράφηκαν και εγκρίθηκαν από τη Βουλή, το ΥΠΕΚΑ όρισε τα μέλη των τεχνικών - συμβουλευτικών επιτροπών που θα παρακολουθούν τις έρευνες και έτσι άρχισαν να μετρούν τα χρονικά ορόσημα που προβλέπουν οι συμβάσεις.

Ωστόσο έρευνες επί της ουσίας δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Ο λόγος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν τροφοδοτεί, όπως έχει υποχρέωση, τους αναδόχους, με τα διαθέσιμα στοιχεία από ερευνητικές εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, ώστε με την αξιολόγησή τους οι κοινοπραξίες να καταστρώσουν το πρόγραμμα ερευνών για κάθε περιοχή.

Έχει ήδη περάσει πάνω από μήνας από την επικύρωση των συμβάσεων. Το διάστημα αυτό μπορεί να μη λέει τίποτε για το Δημόσιο. Ωστόσο ως επιχειρηματικός χρόνος είναι τεράστιος.

Μετά λοιπόν τα 2,5 χρόνια όπου διήρκεσε η διαδικασία των συμβάσεων παραχώρησης και όταν πολλές φορές τα μέλη των κοινοπραξιών από την Ελλάδα κρατούσαν με τα δόντια τους απαυδισμένους συνεταίρους τους από το εξωτερικό, και τα νέα καμώματα με τη μη παράδοση των στοιχείων, δεν φοβάται το υπουργείο Περιβάλλοντος μήπως οι κοινοπραξίες κάνουν επίκληση λόγων ανωτέρας βίας (force majeure) στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, γεγονός που θα διασύρει την Ελλάδα σε αυτούς που θέλει να προσελκύσει;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v