Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2007

Η Artion, ο Καλογεράκης και ο παράγων... Τρωίλος!

”To ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι” λέει μια παροιμία και παρότι η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Artion δεν λέει ονόματα, είναι προφανές ότι οι… ”καμπάνες” χτυπάνε πλέον ηχηρά για τον ισχυρό άνδρα και βασικότερο μέτοχο της Artion ΑΧΕΠΕΥ, κ. Γιάννη Καλογεράκη.

Οι συμμέτοχοί του στην εταιρία (της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη) που δεν ασκούν όμως διοίκηση, δεν φαίνεται να είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις, καθώς η Κεφαλαιαγορά δεν διαπίστωσε μόνο τη χρέωση υπέρογκων προμηθειών σε συναλλαγές ομολόγων με Ταμεία (μια… κολόνια που κρατάει τουλάχιστον τρία χρόνια σύμφωνα με την Ε.Κ.).

Διαπίστωσε και ότι σχεδόν όλα τα χρήματα δεν περνούσαν καν στα ταμεία (με μικρό αυτή τη φορά) και στα κέρδη της χρηματιστηριακής!

Αντιθέτως… εξαφανίζονταν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (εννέα τον αριθμό, αν δεν κάνουμε λάθος) τα οποία είτε ήταν παρένθετα, είτε είχαν εμπλοκή στην υπόθεση των ομολόγων.

Γι’ αυτό και η μηνυτήρια αναφορά της Ε.Κ. ”κατά παντός υπευθύνου”, γι’ αυτό και η πρόσκληση προς το ΣΔΟΕ να τα κάνει όλα ”φύλλο και φτερό”.

Εδώ λοιπόν δεν έχουμε, λένε οι πληροφορίες, μια απλή περίπτωση φοροδιαφυγής, ή έστω… πριγκιπικού ”ριξίματος” των λοιπών μετόχων της εταιρίας (μιλάμε για ποσό σημαντικό, ύψους 5 εκατ. ευρώ).

Έχουμε και κάτι παραπάνω.

Διότι, όπως ανέφεραν χθεσινοβραδινές πληροφορίες, ανάμεσα στους… αποδέκτες των ποσών που ”κέρδιζε” η Artion από τις υπέρογκες προμήθειες στα Ταμεία, αλλά διοχετεύονταν τελικά αλλού, φαίνεται να υπάρχουν και τα ”χνάρια” μιας άλλης… χρηματιστηριακής εταιρίας, που εδρεύει στην Κύπρο!

Ναι, σωστά μαντέψατε οι πιο… ”ψαγμένοι”. Απ’ ό,τι λένε καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για την εταιρία Τρωίλος ΚΕΠΕΥ, της οποίας ηγείται ο παλαιόθεν γνωστός τραπεζίτης της Γενικής Τράπεζας (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ), κ. Νίκος Μπερετάνος.

Το όνομα της Τρωίλος έχει ήδη γραφτεί, διότι μεσολάβησε σε δύο μεγάλες συναλλαγές δομημένων ομολόγων, σε αυτό του ΤΣΠΕΑΘ και σε αυτό του ΤΕΑΥΦΕ, ύψους 130 εκατ. ευρώ το καθένα.

Εδώ με την Artion προκύπτει τώρα μια άλλη… υπόγεια αυτή τη φορά διαδρομή, ενώ, αν οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Κύπρο είναι σωστές (θα το διασταυρώσουμε πολύ σύντομα), έπονται κι άλλες ΠΟΛΛΕΣ συναλλαγές με ομόλογα που θα βρουν τον δρόμο της δημοσιότητας.

Προφανώς τώρα ανοίγουν πλέον νέες πόρτες στη διερεύνηση των διαδρομών του χρήματος σε αυτή την υπόθεση των ομολόγων. Διαδρομές στις οποίες η Κύπρος εμφανίζεται να είναι πολύ σημαντικό… σταυροδρόμι.

ΥΓ: Η ανάκληση αδείας της Τρωίλος που συνέβη χθες Τρίτη, με απόφαση της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ΔΕΝ αναμένεται να είναι το τελευταίο επεισόδιο στο ”σήριαλ” των ομολόγων. Έπονται κι άλλες συνέχειες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v