Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2007

InfOTE: Μια πώληση που θα ”χτυπηθεί” γερά!

Πριν από περίπου πέντε χρόνια η βρετανική Apax Partners είχε προσεγγίσει τη διοίκηση του ΟΤΕ προκειμένου να εξαγοράσει την InfOTE, με βάση το επιτυχημένο μοντέλο που είχε ακολουθήσει η βρετανική εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) στην περίπτωση του βρετανικού ”Χρυσού Οδηγού”.

Τότε είχε βρει κλειστές τις πόρτες, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο σύμβουλος για την πώληση της InfOTE, η UBS, θα πλησιάσει τώρα την Apax και άλλα ”σπίτια” του private equity που κινούνται στην Ελλάδα, όπως η επίσης βρετανική BC Partners και η αμερικανική TPG.

Το παράδειγμα της Yell, όπως ονομάζεται πλέον ο ”Χρυσός Οδηγός” της Βρετανίας, δείχνει πως το private equity μπορεί να προσθέσει αξία σε μια τέτοια εταιρία.

Η Apax αγόρασε τη Yell το 2001 από την British Telecom και το 2003 εισήχθη στο Λονδίνο αντλώντας 1,14 δισ. στερλίνες, στο μεγαλύτερο IPO του βρετανικού χρηματιστηρίου κατά τα πέτρινα χρόνια 2002–03.

Είχε εξαγοραστεί έναντι 2,14 δισ. στερλινών και δύο χρόνια μετά αποτιμήθηκε 3,35 δισ.

Η Yell πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια σειρά εξαγορών στις ΗΠΑ, ενώ προ μηνών αγόρασε από την Telefonica τον ισπανικό ”Χρυσό Οδηγό” που σήμερα ονομάζεται Yell Publicidad.

Εξειδικευμένοι διεθνείς οίκοι, όπως η Kelsey, εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή αγορά ”Χρυσού Οδηγού” θα φτάσει τα 9,4 δισ. ευρώ το 2011, από 7,3 δισ. ευρώ σήμερα, με μέση ετήσια ανάπτυξη 5,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v