Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2014

Οι έμποροι, το πολιτικό ρίσκο και το «καρδιογράφημα» της αγοράς

Οι έμποροι, το πολιτικό ρίσκο και το «καρδιογράφημα» της αγοράς

Χωρίς πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η κατανάλωση τις μέρες των γιορτών παραμένουν οι έμποροι που παρακολουθούν για μια ακόμη φορά με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.

Για τους περισσότερους είναι ξεκάθαρο ότι όταν αναπτύσσεται πολιτική ένταση, η αγορά πέφτει. Μετά από ένα καλό Οκτώβριο και ένα μέτριο Νοέμβριο, η προσμονή ενός «στρουμπουλού» Δεκεμβρίου είχε σχηματιστεί σε πολλούς, που εκτιμούσαν ότι όπως και στο γ' τρίμηνο της χρονιάς έτσι και στο δ' η κατανάλωση θα «τσιμπήσει» λίγο με καλό σπριντ στο τέλος του χρόνου.

Ό,τι απέμεινε ωστόσο από τον ΕΝΦΙΑ, όπως λένε χαρακτηριστικά, κινδυνεύει να μην ξοδευτεί στην κατανάλωση, υπό το φόβο των αβέβαιων ημερών που έρχονται.

Ενδεικτικά, η ΕΣΕΕ σε έκθεσή της προειδοποιεί για πτώση τζίρου το Δεκέμβριο, ενώ βλέπει και μια σειρά αρνητικών παραμέτρων που αναμένεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης. 

Προς στιγμήν, οι έμποροι παρατηρούν το «καρδιογράφημα» της αγοράς, το οποίο έχει μεγάλα «όρη» και «κοιλάδες». Τη μια μέρα ο κόσμος ξεχύνεται και τουλάχιστον τσεκάρει την αγορά -όπως την περασμένη Κυριακή- και άλλοτε εξαφανίζεται εντελώς. Και όπως λένε αρκετοί, «δεν φταίει ο καιρός, αλλά ο... κακός μας ο καιρός»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v