Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2007

ΕΥΔΑΠ: Τα γεγονότα και ο ”κρυφός άσος”

Γεγονός πρώτο: Η ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (στα 760,4 εκατ. η κεφαλαιοποίησή της, στα 781,3 εκατ. τα ίδια κεφάλαιά της).

Γεγονός δεύτερο: Παρά το ράλι του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία τριετία, η συγκεκριμένη μετοχή έχει κερδίσει μόνο 21%. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο μάλιστα υποχρεώθηκε σε απώλειες 7,3%.

Τα αίτια του κακού, λόγω των οποίων το ελληνικό δημόσιο, η ΑΤΕbank και οι μικροεπενδυτές βλέπουν την περιουσία τους να ”υποαποδίδει”, αποτυπώνονται από τα γεγονότα 3, 4 και 5, τα οποία μπορούν να μεταφραστούν με τη φράση ”κοινωνική πολιτική”.

Γεγονός τρίτο: Η τελευταία αύξηση τιμολογίων στην ΕΥΔΑΠ έγινε τον Δεκέμβριο του 2004.

Γεγονός τέταρτο: Το 2006, το ποσοστό της μη τιμολογημένης κατανάλωσης νερού διαμορφώθηκε στο 22,7% της συνολικής κατανάλωσης.

Γεγονός πέμπτο: Τα ”φέσια” των δήμων και των κοινοτήτων προς την ΕΥΔΑΠ εκτοξεύθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ (!) χωρίς να συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών του 2006 αυξήθηκε κατά 13,3% και οι απαιτήσεις από τους πελάτες κατά 43 εκατ. ευρώ (η ΕΥΔΑΠ προχώρησε ήδη σε εκδόσεις κατασχετηρίων).

Το ότι η διοίκηση της Εταιρίας κάνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση προκύπτει από τα παρακάτω (άλλα) τρία γεγονότα:

Γεγονός έκτο: Την τριετία 2004-2006 έχουν προσληφθεί 36 άτομα και έχουν αποχωρήσει 585… Δεν είναι τυχαίο ότι τα λειτουργικά έξοδα του 2006 αυξήθηκαν μόλις κατά 0,7%.

Γεγονός έβδομο: Προγραμματίζονται και υλοποιούνται επενδύσεις με σκοπό τη μείωση του κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κ.λπ.

Γεγονός όγδοο: Γίνονται κινήσεις για την απόκτηση κυριότητας πρόσθετων δικτύων και ήδη φέτος έχουν αποκτηθεί τα δίκτυα των δήμων Λυκόβρυσης και Νέας Περάμου.

Συμπέρασμα: Αν και για φέτος οι αναλυτές προβλέπουν αυξημένα κέρδη, πολύ δύσκολα θα δούμε κάτι πολύ εντυπωσιακό στη μετοχή, μέσα στο προεκλογικό 2007.

Εκτός αν κάποιοι αρχίσουν από τώρα να προεξοφλούν μετεκλογικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v