Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2015

Ξανά... μαλλιά κουβάρια για τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ

Ξανά... μαλλιά κουβάρια για τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ

Τα πυρά του βουλευτή της κυβέρνησης Θανάση Πετράκου, πρώην αρμόδιου για τα θέματα ενέργειας και σήμερα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δέχτηκαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ που δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος είναι πως υπέγραψαν τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ, για την οποία ο βουλευτής, ένας από τους «Ηρακλείς» της αριστερής πλατφόρμας, λέει ότι ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν είχε καμία ενημέρωση.

Οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον ρ/σ Άλφα 9,89 και στην εκπομπή του Σύρου Χαριτάτου. Εμείς θα παραθέσουμε τα κυριότερα σημεία όσων υποστήριξαν και οι δύο και ο αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Απλώς να επισημάνουμε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πέρα από την ανακοίνωση του Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν προέβη σε κανέναν άλλο σχολιασμό.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο κ. Πετράκος στις 6 Μαρτίου και στη συχνότητα του 9,89, ο ίδιος ήταν παρών στη συνάντηση Λαφαζάνη - Ζερβού. Όπως ισχυρίζεται ο βουλευτής, προς το τέλος της συνάντησης και ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν έτοιμος να αποχωρήσει, αναφέρθηκε σε ένα «θεματάκι» εννοώντας την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

Και συνεχίζει ο βουλευτής. Ο υπουργός του είπε να περιμένουν για να το μελετήσει το θέμα, και μάλιστα τον ρώτησε γιατί βιάζεται. Σύμφωνα με τον Πετράκο, ο υπουργός περιορίστηκε στο «να το δούμε» χωρίς να του δώσει το πράσινο φως. Επίσης ο κ. Πετράκος ισχυρίστηκε ότι ο Ζερβός πιεζόταν από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να υπογράψει τη σύμβαση, επειδή όπως εκτιμά ο ίδιος το σωματείο Σπάρτακος (Κοζάνη-Πτολεμαΐδα) είχε εκλογές και θα ευνοούνταν, ενώ για τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ήταν αντίθετοι στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

Ο πρόεδρος του Σπάρτακου και ταμίας της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης δίνει τη δική του εκδοχή, που δείχνει να ενισχύεται από την ανακοίνωση του Μαξίμου.

Λέει ο συνδικαλιστής: Ψεύδεται ο κ. Πετράκος υποστηρίζοντας ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τη συλλογική σύμβαση. Οι δύο από τους τρεις της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισαν, και μόνο ο ένας την καταψήφισε.

Όσο για το κατά πόσον ήταν ενημερωμένος ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Αδαμίδης λέει: «Ο υπουργός ενημερώθηκε και από τη ΓΕΝΟΠ ότι είμαστε έτοιμοι για τη σύμβαση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως και από τον πρόεδρο της εταιρείας. Η θέση του υπουργού ήταν ότι 'εμείς (ως υπουργείο) δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις'». Και σχολιάζει ο κ. Αδαμίδης. «Αλίμονο αν έπρεπε να είναι υπό την έγκριση του κ. Πετράκου η οποιαδήποτε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας».

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Αδαμίδη, «το απαράδεκτο είναι ότι ο κ. Πετράκος υποστηρίζει ότι η σύμβαση υπεγράφη επειδή εμείς, ο Σπάρτακος, είχαμε εκλογές. Είναι ανεπίτρεπτο για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος. Είναι απαράδεκτος».

Όπως είπαμε στην αρχή τα συμπεράσματα δικά σας, και εμείς απλώς να ρωτήσουμε. Πρώτον, γιατί δεν βγαίνει ο κ. Λαφαζάνης να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και δεύτερον, ο υπουργός έχει αναθέσει κάποιο ειδικό ρόλο στον κ. Πετράκο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v