Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2015

Πώς βλέπει η αγορά να κλιμακώνεται η ρήξη Ελλάδας-Ευρώπης

Πώς βλέπει η αγορά να κλιμακώνεται η ρήξη Ελλάδας-Ευρώπης

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν έχει στραφεί το ενδιαφέρον της αγοράς.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές εκτιμούν ότι η σημερινή συνάντηση δύσκολα θα οδηγήσει σε συμφωνία που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης.

Κοινός τόπος των εκτιμήσεών τους είναι ότι η τύχη της συμφωνίας-γέφυρα θα κριθεί στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ. Πρόκειται για το πρώτο ορόσημο και έχει σημασία ότι η συνάντηση διενεργείται λίγο πριν από την αργία της 25ης Μαρτίου.

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε έναν νέο συμβιβασμό, που θα αποτρέψει προς το παρόν τα χειρότερα μέχρι το Πάσχα των Καθολικών που θα αποτελέσει το επόμενο ορόσημο.

Όσοι φοβούνται ότι δεν πρόκειται να βρεθεί modus vivendi μεταξύ κυβέρνησης και Ευρώπης -που σημειωτέον είναι και οι περισσότεροι- εκτιμούν ότι η χώρα θα κινηθεί σε γκρίζα περιοχή, παίζοντας το γεωπολιτικό χαρτί σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της δεν είναι άπλετος. Μέχρι τις 8 Απριλίου που θα διενεργηθεί η συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα το Δημόσιο μπορεί να τα βγάλει πέρα με ολική στάση εσωτερικών πληρωμών, πλην μισθών και συντάξεων.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι η Ευρώπη από την πλευρά της θα παρακολουθήσει αμέτοχη την απροθυμία της Ελλάδας να εμφανίσει τα συμφωνηθέντα.

Όσοι φοβούνται τα χειρότερα θυμίζουν ότι το Πάσχα των Καθολικών είναι φέτος νωρίς (5 Απριλίου), σημειώνοντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κλειστές αγορές για να υπάρξουν δραστικές λύσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v