Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2015

Η επιχείρηση ράδιο... αρβύλα και τα ενέχυρα των τραπεζών

Η επιχείρηση ράδιο... αρβύλα και τα ενέχυρα των τραπεζών

Την ώρα που οι εκροές έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις στο ναδίρ δεκαετίας και την εξάρτηση από το ευρωσύστημα στα 110 δισ. ευρώ, οι εγχώριες τράπεζες μείωσαν τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ. 

Τα ομόλογα, δηλαδή, που εκδίδουν με εγγύηση Δημοσίου και τα χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας, πλέον, μόνο από τον ELA.

Το περασμένο δίμηνο οι συστημικές τράπεζες δεν ανανέωσαν εγγυήσεις Δημοσίου που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ με πρωταγωνιστές τις Alpha και Πειραιώς. Η πρώτη δεν ανανέωσε εκδόσεις 5,2 δισ. ευρώ και η δεύτερη εκδόσεις 5,4 δισ. ευρώ.

Σημαντικά μικρότερη είναι η μείωση της έκθεσης για τη Eurobank, ενώ η Εθνική διατήρησε το ύψος της έκθεσής της στα επίπεδα όπου ήταν και τον Ιανουάριο.

Πώς εξηγείται το κατ' αρχάς παράδοξο; Το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου οι τράπεζες εξέδωσαν προληπτικά νέες εκδόσεις ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, προετοιμαζόμενες για την πίεση που έβλεπαν να έρχεται λόγω παράτασης της αβεβαιότητας.

Όσες από τις εγγυήσεις δεν χρειάστηκε προς το παρόν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο τις άφησαν να λήξουν για να μην πληρώνουν άδικα και τις σχετικές προμήθειες.

Έχουν βέβαια ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να εκδώσουν νέους τίτλους με βάση τα όρια που έχει η κάθε μία.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειασθεί να το κάνουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v