Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2015

Τα ψάρια, οι μισοτελειωμένες δουλειές και οι αλλαγές στις διοικήσεις

Τα ψάρια, οι μισοτελειωμένες δουλειές και οι αλλαγές στις διοικήσεις

Αργά και βασανιστικά εξελίσσεται η περίφημη αναδιάρθρωση των ιχθυοκαλλιεργειών. Ένα χρόνο αφότου οι τράπεζες διακήρυξαν ότι η αναδιάρθρωση του εξαγωγικού κλάδου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για να εξυγιανθεί ο κλάδος.

Ο Δίας και η Σελόντα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, ενώ ακολουθεί και η μετοχοποίηση μέρους των χρεών στη Νηρεύς.

Σε κανέναν από τους τρεις μεγάλους ομίλους δεν έχει κινηθεί διαδικασία εισόδου στρατηγικού επενδυτή, που ήταν η μοναδική καθαρή λύση. 

Την ίδια στιγμή η χρονιά δεν πάει τόσο καλά όσο αναμενόταν. Ενώ η παραγωγή, διεθνώς, έχει προσαρμοσθεί στα επίπεδα της ζήτησης, οι τιμές δεν έχουν ανακάμψει όσο περίμενε η αγορά. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης των εγχώριων μεγάλων ομίλων.

«Υπάρχουν εταιρείες που κυνηγούν το cash flow με αποτέλεσμα να πουλάμε όλοι ως και 0,50 ευρώ χαμηλότερα από τα επίπεδα που δικαιολογεί η παραγωγή και η ζήτηση», σημειώνει παράγοντας του κλάδου.

Η αλλαγή διοικήσεων είναι το μόνο μέτρο που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες που είναι πλέον και μέτοχοι και πιστωτές. Ήδη για τη Σελόντα, η οποία θα απορροφήσει και τη Δίας, ακούμε ότι έχει προσληφθεί από τις πιστώτριες τράπεζες ελεγκτική εταιρεία η οποία ανέλαβε να την τρέχει, έναντι management fee.

Η ελεγκτική θα βάλει δικά της στελέχη στο management της εισηγμένης ως πρώτο βήμα για τη λειτουργική αναδιάρθρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v