Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2015

Ο Αχελώος και η διαπραγμάτευση Λαφαζάνη με το «ξανθό γένος»

Ο Αχελώος και η διαπραγμάτευση Λαφαζάνη με το «ξανθό γένος»

Μαθαίνουμε ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στη Μόσχα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι φίλοι μας Ρώσοι του έθεσαν το θέμα των παλαιών εκκρεμοτήτων – οικονομικών απαιτήσεων που έχουν με την Ελλάδα.

Η ιστορία πάει πίσω 20 χρόνια, τι να ανασκαλεύει κανείς, μνημόνια Σημίτη – Ντασβίντοφ, και δε συμμαζεύεται; Σημασία έχει ότι οι Ρώσοι δεν ξεχνούν ότι τότε είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να αναθέσει η Ελλάδα σε εταιρείες που θα υπεδείκνυε η Gazprom τα μηχανολογικά δύο υδροηλεκτρικών μονάδων στον κάτω ρου του Αχελώου.

Μόνο που προϋπόθεση για να γίνουν οι δύο μονάδες ήταν να εκτραπεί ο Αχελώος και αφού η εκτροπή δεν έγινε ποτέ, ούτε και οι Ρώσοι πήραν τις εργολαβίες.

Έτσι σε κάθε επαφή με Έλληνες επισήμους οι Ρώσοι που δεν ξεχνούν και δεν τους ενδιαφέρει αν ο Αχελώος θα εκτραπεί ή όχι ζητούν την ανάληψη έργων ίσης αξίας και κυρίως ίσου κέρδους για τους ίδιους. Αυτό που μαθαίνουμε λοιπόν ως συνέχεια του σίριαλ της εκτροπής Αχελώου και της ρωσικής εμπλοκής είναι ότι ο Έλληνας υπουργός υποσχέθηκε να συστήσει μικτή επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κατάληξη του θέματος θα είναι σε επίπεδο win-win, όπως συνήθιζε να λέει ο πρόσφατος συνομιλητής του πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου. Γιατί αν είναι να κάνουμε κανένα δωράκι στους Ρώσους αντίστοιχου αυτού που κάναμε στους Αμερικάνους με τον «εκσυγχρονισμό» των «γερασμένων» αεροπλάνων ORION τότε καήκαμε.

Εν κατακλείδι, ευχόμαστε με το καλό να υπογραφεί σήμερα το MOU με τους Ρώσους. Και μετά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τη συνεργασία στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου.

Τότε μόνο θα καταλάβουν οι εγχώριοι θιασώτες του «Μόσκοβου» τι εστί διαπραγμάτευση με το «ξανθό γένος»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v