Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2015

Fieratex: H εισηγμένη του... ενός εκατομμυρίου

Fieratex: H εισηγμένη του... ενός εκατομμυρίου

Μπορεί το 1 εκατομμύριο να αποτελεί μεγάλο ποσό για την απάντηση ενός ερωτήματος (εξ ου και η φράση «το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου»), ωστόσο είναι πολύ μικρό νούμερο για την αποτίμηση μιας εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η Fieratex λοιπόν που δραστηριοποιείται στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης αποτιμάται στο ταμπλό προς 1 εκατ. (10.203.575 τεμάχια προς 0,10 ευρώ), όταν:

• Τα ίδια κεφάλαιά της με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2014 ανέρχονται στα 13,9 εκατ. ευρώ (P/BV στο 0,07).

• Σημειώνει θετικό EBITDA (+932 χιλ.) και κέρδη προ αποσβέσεων γύρω στα 450 χιλ. ευρώ (λόγω αποσβέσεων 1,45 εκατ., το προ φόρων αποτέλεσμα το 2014 ήταν ζημιογόνο κατά 903 χιλ. ευρώ).

• Διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα, με το δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας να βρίσκεται πολύ πάνω από τη μονάδα (1,44) και το καθαρό χρέος προς EBITDA να διαμορφώνεται στο -σαφώς ανεκτό για την τρέχουσα συγκυρία- 3,8.

• Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών της κατευθύνεται στο εξωτερικό και η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος την ευνοεί. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «η πτώση της ισοτιµίας του ευρώ σε σχέση µε το δολάριο και του κόστους ενέργειας θα βελτιώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση µε αυτά των ανταγωνιστών από την Εγγύς και Άπω Ανατολή».

ΥΓ.1: Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμήσει κάποιος τη χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής, όπως και τα προβλήματα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα.

ΥΓ.2: Στερνή μου γνώση να... σ' είχα πρώτα. Στις εποχές των παχέων αγελάδων -εδώ και πάρα πολλά χρόνια- η εισηγμένη είχε τοποθετήσει 3,46 εκατ. ευρώ (περίπου όσο ολόκληρος ο σημερινός καθαρός τραπεζικός της δανεισμός, ή το τριπλάσιο της τρέχουσας αποτίμησής της στο Χ.Α.) σε μετοχικό χαρτοφυλάκιο εσωτερικού, το οποίο στις 31/12/2014 αποτιμάτο μόλις προς 54 χιλιάδες ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v