Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2015

Πουλάει κόκκινα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία!

Πουλάει κόκκινα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία!

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση προχώρησε ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Erste Bank βγάζοντας προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στη Ρουμανία, ονομαστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση κόκκινων δανείων που επιχειρείται στα Βαλκάνια και δείχνει την αποφασιστικότητα των Αυστριακών να καθαρίσουν τον ισολογισμό της θυγατρικής τους BCR, αντλώντας ταυτόχρονα ρευστότητα.

Όπως αποκάλυψε η στήλη η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας επέβαλε στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά να σχηματίσουν προβλέψεις μεταξύ 80% με 100% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Έτσι, με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν πάρει τη ζημιά, αναμένεται να βγουν η μια μετά την άλλη και να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να έχουν έστω μερική ανάκτηση πρόβλεψης και να ενισχυθούν με ρευστότητα.

Η κίνηση της Erste Bank είναι η πρώτη μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας Ρουμανίας (σ.σ. προηγήθηκαν μικρά deals).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές στις 25 Μαίου. Λόγω του μεγέθους του προς πώληση χαρτοφυλακίου το τίμημα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον τραπεζιτών αλλά και στελεχών των private equity funds επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο deal.

Θα αποτελέσει, άλλωστε, οδηγό για αντίστοιχες κινήσεις που ετοιμάζουν κάποιες εγχώριες τράπεζες για τα χαρτοφυλάκια NPLs στη Ρουμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v