Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2015

Tράπεζες: Γιατί οι πωλήσεις δανείων ξεκινούν από... Βουκουρέστι

Tράπεζες: Γιατί οι πωλήσεις δανείων ξεκινούν από... Βουκουρέστι

Την ώρα που στην Ελλάδα η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) καλά κρατεί, προκαλώντας νέα γενιά μπαταχτσήδων, στη Ρουμανία δεν αστειεύονται.

Η τοπική κεντρική τράπεζα μετά από πολύμηνη πίεση αποφάσισε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς οι εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σχηματισμό προβλέψεων από 80% ως 100% επί της ονομαστικής αξίας μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εξασφαλίσεις!

Αξιοποιώντας τη χαλαρή σχέση της με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), μια και η Ρουμανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, οι Ρουμάνοι πιέζουν με την παραπάνω απόφαση τις τράπεζες να πωλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για νέες χορηγήσεις.

Η πίεση αφορά βέβαια και τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία μέσω θυγατρικών, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές.

Με δεδομένο ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες προσαρμόστηκαν στην οδηγία ήδη από το δ' τρίμηνο του 2014, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μπαράζ πώλησης χαρτοφυλακίων NPLs στη Ρουμανία.

Αφού πήραν τη ζημία οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ανακτήσουν μέρος της πουλώντας τα δάνεια μαζί με τις τυχόν εξασφαλίσεις. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν αργά ή γρήγορα και οι ελληνικοί όμιλοι με παρουσία στη Ρουμανία. Κάποιοι ετοιμάζονται ήδη...

ΥΓ.1: Σε κάποιες περιπτώσεις η πώληση θα συνοδευτεί και από γενναία αναδιάρθρωση της συνολικής παρουσίας στη Ρουμανία.

ΥΓ.2: Η Τράπεζα Κύπρου ακύρωσε το διαγωνισμό για την πώληση χαρτοφυλακίου στοιχείων ενεργητικού στη Ρουμανία και βγάζει στο σφυρί ένα προς ένα τα assets. Ξεκίνημα με το Hotel Montana...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v