Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2015

Καλό... φθινόπωρο θα κληρώσει για τον ΟΛΠ

Καλό... φθινόπωρο θα κληρώσει για τον ΟΛΠ

Την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στις αρχές του φθινοπώρου θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο επανεκκίνησης του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι πέντε όμιλοι που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας θα ενημερωθούν, επίσης, πως το δημόσιο θα πωλήσει αρχικά το 51% με τον πλειοδότη να έχει τη δυνατότητα απόκτησης του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι το 67% εντός πενταετίας, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων που πρέπει να υλοποιήσει.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση να επιχείρησε να βγάλει εκτός πώλησης τη δραστηριότητα της ακτοπλοΐας καθώς δεν θεωρείται και τόσο ελκυστική, ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει πως μένει στο δημόσιο ένα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο (ζημιογόνο, όμως).

Τελικά, οι σύμβουλοι του Ταμείου υποστήριξαν πως είναι δύσκολη η απόσχιση της ακτοπλοΐας και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη ιδέα.

Τελευταία γραμμή άμυνας της κυβερνητικής πλευράς είναι το επιχείρημα πως ο ΟΛΠ δεν έχει την ιδιοκτησία των υποδομών, αλλά μόνο τη διαχείριση σύμφωνα με σχετική σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, η οποία και θα αναμορφωθεί.

Στην τελική φάση της διαδικασίας έχουν περάσει ως γνωστόν η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals του ομίλου Maersk, η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες, η νεοζηλανδέζικων συμφερόντων Utilico και η αμερικανική Ports America.

Οι πλέον κινητικές είναι, πάντως, οι δύο πρώτες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v