Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2015

Πόσο πραγματική είναι η «απειλή» δημοψηφίσματος

Πόσο πραγματική είναι η «απειλή» δημοψηφίσματος

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εν συνεχεία ανασκευάσθηκε για διενέργεια δημοψηφίσματος έχει πίσω της ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος έχει εξετασθεί από την κυβέρνηση εξαντλητικά. Τόσο το συγκεκριμένο ερώτημα που πρέπει να τεθεί (σ.σ αποδοχή ή μη της προτεινόμενης συμφωνίας), όσο και η παροχή εξουσιοδότησης από τους πολίτες στην κυβέρνηση να ενεργήσει αντίστοιχα με την ψήφο τους.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να πάρει το σχετικό ρίσκο μετά το τελεσίγραφο ΔΝΤ ότι θα θέσει άμεσα την χώρα σε πτώχευση έναντι του Ταμείου αν δεν πληρωθεί η δόση του 1,5 δισ. ευρώ και την απειλή του EFSF ότι θα μπορεί να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που μας έχει χορηγήσει ο ESM (ως διάδοχος του EFSF).

Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς η πολιτική δεν είναι πάντα η τέχνη του εφικτού...

 

ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΝΤ- ΤτΕ: Αβάσιμη χαρακτηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Ν. Μαριά να δανεισθεί το Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος για να εξοφλήσει την ομαδοποιημένη δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο Μαριάς προτείνει να καταθέσει η κυβέρνηση αίτημα προς την ΤτΕ και την ΕΚΤ για λήψη προσωρινής χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ώστε να αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Τέτοια δυνατότητα απλά δεν υπάρχει διευκρινίζουν οι τραπεζίτες.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ: Πολλές είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά προς το παρόν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν ανάψει το... πράσινο φως για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.
Μια δήλωση δέσμευση στο μοτίβο αυτής του Νοεμβρίου του 2012 είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, αν επέλθει συμφωνία.

Οι προτάσεις μπορούν να περιμένουν μερικούς μήνες. Μέχρι τότε καλούμαστε να οργανωθούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v