Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2015

Η σκληρή παραδοχή Τσακαλώτου για μετόχους και ομολογιούχους

Η σκληρή παραδοχή Τσακαλώτου για μετόχους και ομολογιούχους

Ο υπουργός Οικονομικών το παραδέχθηκε στη Βουλή απερίφραστα: «Το βασικό χτύπημα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα το δεχθούν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι τους».

Η διατύπωση της απέριττης αλήθειας στόχευε στο να υπογραμμίσει ότι δεν θα απαιτηθεί κούρεμα των καταθέσεων, και αν αυτό γίνει θα αφορά τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος επιδίωξε να παρουσιάσει απλά τα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης που προβλέπει η ενσωματωμένη πλέον στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

Είπε ότι αν μια τράπεζα εμφανίσει στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης παθητικό μεγαλύτερο του ενεργητικού, το παθητικό θα πρέπει να «κουρευτεί» για να φθάσει σε επίπεδα τουλάχιστον αντίστοιχα του ενεργητικού.

Από αυτή τη διαδικασία πλήττονται πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και τέλος οι ανασφάλιστες καταθέτες (άνω των 100 χιλ. ευρώ) επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην ελληνική περίπτωση ανέφερε αν η τράπεζα εμφανίσει μετά την αναμόρφωση του παθητικού θετικά ίδια κεφάλαια δεν θα χρειασθεί καθόλου κούρεμα καταθέσεων γιατί υπάρχει το πακέτο ως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το μείζον είναι η ασφάλεια των καταθέσεων, αλλά θα μπορούσε να βρει μια κουβέντα ο κ. Τσακαλώτος και για τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους των τραπεζών.

Υπουργός Οικονομικών είναι άλλωστε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v