Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2007

Το Ελντοράντο της αιολικής ενέργειας!

Πολύ συχνά η Σοφοκλέους βλέπει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας σαν Ελντοράντο και η μετοχή του Επίλεκτου αποτελεί κλασικό παράδειγμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στη δωδεκάμηνη χρήση που έληξε τον Ιούνιο, η Επίλεκτος θα υποχρεωθεί σε ζημίες κάποιων εκατ. ευρώ, ενώ ζημιογόνος αναμένεται να είναι και η περίοδος Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Τι θα γίνει βέβαια από τον Οκτώβριο και μετά (νέα εκκοκκιστική περίοδος) δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο όλα δείχνουν (ζήτηση για νήμα, ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κ.λπ.) ότι η κατάσταση στον κλάδο δύσκολα θα είναι πολύ καλύτερη από την τρέχουσα.

Έχουμε λοιπόν μία εισηγμένη εταιρία που στο ταμπλό αποτιμάται στα 48 εκατ. ευρώ (+175% την τελευταία διετία!), όχι φυσικά για τις επιδόσεις της στον πολύπαθο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, αλλά λόγω των προοπτικών της που αναδύονται από την αίτηση που έχει υποβάλει για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, επί του παρόντος, μιλάμε απλώς για αίτηση. Θα πρέπει λοιπόν η εισηγμένη να λάβει έγκριση παραγωγής, έγκριση εγκατάστασης, έγκριση επιχορήγησης και φυσικά απαιτείται και η ολιγόμηνη περίοδος κατασκευής.

Για την ώρα, βέβαια, δεν έχει δοθεί ούτε μία άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο, ούτε γνωρίζουμε πότε κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται. Ιδίως μάλιστα αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ίσως η υπόθεση να καθυστερήσει κάποιους μήνες ακόμη.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι όλα πάνε καλά και γρήγορα. Τότε η Επίλεκτος θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, καθώς το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται στα 50 εκατ., τα 20 εκατ. θα προέλθουν από επιχορήγηση και τα άλλα 15 εκατ. από δανεισμό.

Η διοίκηση της Επίλεκτος δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα βρει αυτά τα 15 εκατ. ευρώ, αλλά ας υποθέσουμε ότι τα εξασφαλίζει σχετικά εύκολα από τραπεζικό δανεισμό ή από ομολογιακό δάνειο (έχει καλούς δείκτες ρευστότητας).

Τέλος πάντων, κάποτε θα ξεκινήσει η επένδυση (σε 12μηνη βάση θα λειτουργήσει το νωρίτερο από το 2009), από την οποία η εταιρία αναμένει ετήσια έσοδα 5 εκατ. ευρώ.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις της (δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιο project στην Ελλάδα, οπότε ας κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις).

Από τα 5 εκατ. των εσόδων θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αποσβέσεις, οι τόκοι, καθώς και τα όποια (μικρά) λειτουργικά έξοδα.

Κάτω λοιπόν από ένα ευνοϊκό σενάριο, που θέλει το 2009 η εταιρία να σημειώνει 3 εκατ. ευρώ κέρδη από την ενέργεια και να μην υποχρεώνεται σε ζημίες από την κλωστοϋφαντουργία, το P/E υπολογίζεται στο 16, παραπάνω δηλαδή από δεκάδες εισηγμένες με βάση τα φετινά κέρδη.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ενός ευνοϊκού σεναρίου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v