Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2007

Οι ασφαλιστικές, η διεθνής κρίση και τα… Βαλκάνια

Σημαντικές υποαξίες από την πορεία των τιμών των ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκια διαθεσίμων προς πώληση ενέγραψαν κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι εισηγμένες ασφαλιστικές.

Η πλαγιοκαθοδική πορεία των τιμών των ομολόγων πίεσε και τα επενδυτικά έσοδα, ενώ οι μετοχικές θέσεις παραμένουν στα περιορισμένα ποσοστά του 5% με 15% επί του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών και ως εκ τούτου εν μέρει μόνο αντιστάθμισαν τις υποαξίες ή ζημιές από πώληση των θέσεων σε ομόλογα.

Η τωρινή κρίση που ξεκίνησε από τα subprime και απειλεί να καταστεί χρηματοπιστωτική πυροδότησε ανοδική αντίδραση των τιμών των ομολόγων ως αποτέλεσμα της φυγής προς την ποιότητα, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις ασφαλιστικές για τη μεσοπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική τους.

Μόνο μία μη εισηγμένη, θυγατρική τράπεζας, μείωσε θέσεις σε ομόλογα καθώς πιστεύει ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης διεθνώς επιβεβαιώνεται και οι τιμές των ομολόγων θα πιεστούν μεσοπρόθεσμα.

Όσο δε για τα Βαλκάνια, στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που έγινε στη γειτονιά μας τα τελευταία πολλά χρόνια μόνο η EFG Eurolife έδωσε το παρών αποκτώντας άδεια για εταιρία pension funds στη Ρουμανία.

Το μοντέλο προς το παρόν για τα Βαλκάνια παραμένει το ελαφρό bankassurance και βλέπουμε...

Υ.Γ. Η Εθνική Ασφαλιστική, όπως έχει διευκρινίσει ο όμιλος αρκετές φορές, μόνο ρόλο συμβούλου θα έχει στο συνταξιοδοτικό fund της ΕΤΕ στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v