Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2015

Σφηνάκια για Τιτάνα, ERGO και Εθνική Ασφαλιστική

Σφηνάκια για Τιτάνα, ERGO και Εθνική Ασφαλιστική

ΤΙΤΑΝ: Πέρα από τη θετικότερη στάση που κράτησε η S&P απέναντι στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ κατά την τελευταία έκθεση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, υπάρχει και μια επιπλέον τοποθέτηση του διεθνούς οίκου που ενδεχομένως να αξίζει την προσοχή των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η S&P σημειώνει πως ο εισηγμένος Όμιλος έχει αποσυνδεθεί από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και πως... άλλο πράγμα οι προοπτικές του Ομίλου και άλλο οι προοπτικές της χώρας.

Άλλωστε, αν αφαιρεθούν από την ελληνική παραγωγή οι εξαγωγές, τότε οι εγχώριες πωλήσεις περιορίζονται περίπου στο 5%-6% των συνολικών.

Να σημειωθεί επίσης πως ανάλογη σχέση μεταξύ πωλήσεων εσωτερικού και εξωτερικού διαθέτουν -εκτός από την ΤΙΤΑΝ- και αρκετές ακόμη εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ.

 

ERGO-ΑΤΕ Ασφαλιστική: Την ώρα που, ατύπως, διαρρέεται ότι το deal της εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO σκοντάφτει στους «τύπους» και πως θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος του έτους (το ζήτημα εκκρεμεί από το περυσινό φθινόπωρο), η ΑΤΕ εξέδωσε δελτίο Τύπου για να δηλώσει την αύξηση των καθαρών της κερδών σε σχέση με πέρυσι, την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της και την αναμενόμενη ομαλή μετάβασή της στο περιβάλλον Solvency II.

Να σχετίζονται άραγε αυτές οι δύο εξελίξεις;

 

Εθνική Ασφαλιστική: Επερώτηση υπέβαλαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με την Εθνική Ασφαλιστική και την επιλογή της να προχωρήσει σε «προνομιακές σχέσεις συνεργασίας με συγκεκριμένη ασφαλειομεσιτική εταιρεία και με συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο πελατολόγιο της οποίας προσφέρει αποκλειστικά με έκπτωση συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν».

Με πιο απλά λόγια, οι επερωτώντες βουλευτές φαίνεται πως έχουν γίνει αποδέκτες των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στον χώρο των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων η κίνηση της Εθνικής να πριμοδοτήσει (όπως καταγγέλλεται) έναν μόνο πράκτορα, αντί να αντιμετωπίζει όλο το δίκτυό της με τους ίδιους όρους.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι ο leader της εγχώριας αγοράς και κάθε κίνησή της έχει ξεχωριστή βαρύτητα, παράγοντες των διαμεσολαβούντων φοβούνται ότι ανάλογες πρακτικές διακριτικής (όπως τη χαρακτηρίζουν) μεταχείρισης μπορούν να βρουν πολλούς άλλους μιμητές στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία.

Πάντως, αλήθεια είναι πως έγινε μια συνάντηση μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και των διαμεσολαβούντων προκειμένου να ανταλλαγούν θέσεις και απόψεις και το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν και άλλες.

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v