Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2016

Σφηνάκια για στεγαστικά της ΕΤΕ και τα μερίδια στο ΧΑΚ

Σφηνάκια για στεγαστικά της ΕΤΕ και τα μερίδια στο ΧΑΚ

ETE-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Στις 30 Ιουνίου 2015, το 9,4% του στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Εθνικής αποτελούνταν από δάνεια, είτε εγγυημένα, είτε επιδοτούμενα από το ελληνικό δημόσιο. 

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα δεν είχε μέχρι στιγμής συνέπειες στις επιδοτήσεις και εγγυήσεις. Τα εγγυημένα στεγαστικά δάνεια ανέρχονταν κατά την ίδια ημερομηνία σε 1,11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών σε καθυστέρηση (κεφαλαίου ή τόκων) πάνω από 90 ημέρες βρίσκονται δάνεια μόλις 54 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 65 εκατ. το 2014.

Τα εγγυημένα στεγαστικά δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπόκεινται σε αναδιάρθρωση και αφορούν σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις και πυρκαγιές), σε επαναπατρισμένους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σε Έλληνες Ρομά. Το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους των συγκεκριμένων δανείων.

Κατά την ίδια ημερομηνία, το υπόλοιπο των επιδοτούμενων δανείων από το δημόσιο ή τον ΟΕΚ ανερχόταν στα 579 εκατ., έναντι 709 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Από τα παραπάνω δάνεια σε καθυστέρηση (κεφαλαίου ή τόκων) πάνω από 90 μέρες ήταν μόλις 41 εκατ. ευρώ.

 

ΧΑΚ: Στα 245,34 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών σε μετοχές ολόκληρο το 2015 στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, εκ των οποίων μάλιστα τα 65,8 εκατ. αφορούσαν πακέτα προσυμφωνημένων πράξεων.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες (ΚΕΠΕΥ) που σημείωσαν τα υψηλότερα μερίδια αγοράς ήταν οι Mega με 24,44%, CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 20,03% και Εθνική με 14,85%.

Από τις ελλαδικές χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν παρουσία στο ΧΑΚ ξεχώρισε επίσης η Eurobank με 4,49%, ενώ οι άλλες σημείωσαν μερίδιο χαμηλότερο του 1%.

ΥΓ: Η αξία συναλλαγών σε ομόλογα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 55,98 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v