Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2016

Η Paulson, ο Θωμόπουλος και τα ταξίδια Λαζαρίδη

Η Paulson, ο Θωμόπουλος και τα ταξίδια Λαζαρίδη
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στην αγορά υπάρχει η υποψία ότι η Paulson and Co συμπεριλαμβανόταν χθες μεταξύ των πωλητών στον τίτλο της Πειραιώς.

Το γεγονός ότι υπήρχε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή από brokers με τους οποίους συνεργάζεται συνήθως το αμερικανικό fund ενέτεινε την παραπάνω υποψία.

Στελέχη πάντως της αγοράς εκτιμούν ότι η Paulson δεν σκοπεύει να αποεπενδυθεί...

Αν πουλάει, το κάνει μόνο ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την απομάκρυνση του Α. Θωμόπουλου από τη θέση του CEO, την παραμονή του οποίου στήριξε δημόσια.

Στην αγορά πάντως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη απορία η σπουδή του αμερικανικού Hedge Fund να υπερασπιστεί τον κ. Θωμόπουλο δημοσίως (παρότι κατέχει μόλις το 9% της Πειραιώς), σημειώνοντας σχετικά, μεταξύ άλλων, ότι επένδυσε στην τράπεζα "κατανοώντας ότι θα παραμείνει CEO" και ότι τον θεωρεί "απόλυτα ικανό" να τη διοικήσει.

Ο στόχος βέβαια δεν επετεύχθη. Ο κ. Θωμόπουλος παραιτήθηκε γνωρίζοντας προφανώς ότι το κλίμα μεταξύ των στελεχών της τράπεζας ήταν εξαιρετικά βαρύ εναντίον του, αλλά και ότι το ίδιο συνέβαινε με τις αρμόδιες αρχές και με την κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε έδειξε και η λακωνική ανακοίνωση για την παραίτησή του, που δεν περιλάμβανε καμία εκατέρωθεν φιλοφρόνηση και ευχαριστία, απο αυτές που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά στα πιθανά κίνητρα της πλευράς Paulson, οι κακές γλώσσες δείχνουν προς το μεγάλο μερίδιο δανείων που κατέχει η Πειραιώς στην επιχειρηματική αγορά και διερωτώνται αν ο μεγαλοπενδυτής προσδοκούσε ότι οι προφανείς -πλέον- σχέσεις του με τον έως πρότινος CEO της θα του πρόσφερε πλεονεκτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού επιχειρείν και στην εκμετάλλευση NPLs.

 

Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Λονδίνο αυτή την εβδομάδα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, Παρίσι την επόμενη με την Πειραιώς.

Εναρξη... περιοδείας για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, προκειμένου να ξεκινήαει ένας νέος γύρος επαφών με ξένους διαχειριστές.

Οπως μας ενημέρωναν στελέχη του Ομίλου του ΧΑ, η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο γεμάτη, δεδομένου ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι περίπου γεμάτοι από τέτοιες συμμετοχές.

Τα περισσότερα από τα roadshows είναι κατά κύριο λόγο... τραπεζικού χαρακτήρα, με συμμετοχή και κάποιων ακόμα εγχώριων εισηγμένων. Από την επόμενη εβδομάδα η στήλη θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα μηνύματα που μεταφέρθηκαν στα ξένα funds αλλά, το κυριότερο, την άποψη που οι αλλοδαποί εξέφρασαν για τη σημερινή εικόνα και τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v