Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 29 2016

Σφηνάκια για Πειραιώς, ELA και recovery plans

Σφηνάκια για Πειραιώς, ELA και recovery plans

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: Σε αναμονή έγκρισης από το ΤΧΣ βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς.

Το πρόγραμμα, όπως έγραψε το Euro2day.gr, αποσκοπεί στο να αποχωρήσουν από την τράπεζα περίπου 1.500 άτομα, επιτυγχάνοντας νωρίς τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

 

ELA: Κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση θα υπάρξει γραμμική μείωση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κατά τη φετινή χρονιά.

Υπογράμμισε όμως ότι η εξάρτηση από τον ELA δεν θα εξαλειφθεί. Το ποσό της ρευστότητας που έχουν αντλήσει σήμερα μέσω ELA οι ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 71 δισ. ευρώ.

Οι δε μη συστημικές έχουν καλύψει όλες τις απαιτούμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις (σ.σ. κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο), ώστε να έχουν ομαλή πρόσβαση στον ELA.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-RECOVERY PLANS: H έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism - SRM) από την 1η Ιανουαρίου και η ταυτόχρονη έναρξη ισχύος σε όλη της την έκταση της οδηγίας BRRD επέβαλε και οι εγχώριες τράπεζες να υποβάλουν νέα σχέδια ανάκαμψης (recovery plans).

Λόγω της μετάβασης των αρμοδιοτήτων εξυγίανσης από την ΤτΕ στον SRM, τα νέα recovery plans πρέπει να υποβληθούν στον τελευταίο.

Πρόκειται για πλάνα ανάγκης που έχουν πάντα κατατεθειμένα στις εποπτικές αρχές οι τράπεζες και ενεργοποιούνται εφόσον ο επόπτης κρίνει ότι απαιτείται η λήψη μέτρων -πρόωρης- εξυγίανσης με βάση την BRRD.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v