Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2016

Οι τράπεζες, το Roadshow της Morgan Stanley και το κυρίαρχο ερώτημα

Οι τράπεζες, το Roadshow της Morgan Stanley και το κυρίαρχο ερώτημα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-MORGAN STANLEY: Η ερώτηση «πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;» κυριάρχησε στις παρουσιάσεις που διενήργησαν στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα στην εκδήλωση της Morgan Stanley, η οποία διενεργήθηκε στο Λονδίνο για τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη τραπεζών το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στις τράπεζες παραμένει σε ισχύ και θα εκδηλωθεί μόλις διαφανεί ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.

Το κλίμα σύμφωνα με τραπεζίτες έχει αλλάξει καθώς οι fund managers ποντάρουν περισσότερο στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δεν πρόκειται όμως να κινηθούν επιθετικά αν δεν προκύψουν σαφείς ενδείξεις συμφωνίας.

Κλειδί πέραν της αξιολόγησης αποτελεί, επίσης, το πώς και σε ποιο βαθμό θα απελευθερωθεί η αγορά διαχείρισης/πώλησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο πόσο έτοιμες είναι οι διοικήσεις να προχωρήσουν σε αποφασιστικές κινήσεις για την ανάκτηση προβληματικών δανείων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίτευξη συμφωνίας και κυρίως η ψήφιση του ασφαλιστικού θα οδηγήσει σε ισχυρές εισροές κεφαλαίων, με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους, που ενδέχεται να κινηθούν ως και 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες φόρτωσαν με υψηλές προβλέψεις τη χρήση 2015 ενώ βελτιώθηκαν τα προ προβλέψεων κέρδη, οι προοπτικές εμφάνισης κερδοφορίας φέτος, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση ως το ορθόδοξο Πάσχα, είναι ισχυρές.
Στο Λονδίνο βρέθηκαν από την περασμένη Τρίτη, 15 Μαρτίου, ως και την Παρασκευή στελέχη των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank καθώς και της ΕΧΑΕ.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ζημιές ύψους 34 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Εθνικής στην ΝΑ Ευρώπη και άλλες χώρες, κατά το δ΄ τρίμηνο έναντι κερδών ύψους €15 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο.

Οι ζημιές ήλθαν λόγω των υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια (68 εκατ. από 23 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο) που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ενσωματώνουν μέρος του ελλείμματος προβλέψεων στο πλαίσιο του ελέγχου ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού στη Σερβία και προετοιμάζουν το έδαφος για τους ελέγχους ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Πήραν πρόσθετες προβλέψεις λόγω της συνολικής αξιολόγησης που έτρεξε στη Σερβία, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλγαρία και αναμένεται στη Ρουμανία.

 

ALPHA BANK-CREDIT AGRICOLE: Την 23η Δεκεµβρίου 2015 η Alpha Bank κατέβαλε στην Credit Agricole ποσό 164 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις.

Το ποσό καταβλήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v