Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2016

Εξαγωγές: Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο... γάιδαρος

Εξαγωγές: Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο... γάιδαρος

Αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει η συγκεκριμένη παροιμία με την οικονομία και δη με τις εξαγωγές, θα καταλάβετε ευθύς αμέσως. Οι ελλείψεις κτηνιάτρων στην Ανατολική Αττική -σ.σ. το τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (ΚΔΥ) στελεχώνεται από δύο μόνο κτηνιάτρους- δημιουργούν προβλήματα στους εξαγωγείς. Πώς; Με τον παραδοσιακό τρόπο, αυξάνοντας το κόστος.

Και αυτό γιατί οι έλεγχοι πιστοποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, εκτός κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος, αλλά με την προϋπόθεση καταβολής πρόσθετων τελών για τους ελέγχους που αφορούν σε «υπερωριακή απασχόληση κτηνιάτρων για πιστοποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για εξαγωγή».

Μάλιστα τα εν λόγω τέλη θα πρέπει να καταβάλλονται «πριν από τη διενέργεια των ελέγχων αυτών», ενώ «σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των τελών δεν θα εγκρίνεται η υπερωριακή απασχόληση του κτηνιάτρου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αττική πραγματοποιείται το 51% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενώ πέραν των 60 ελέγχων ετησίως, όλοι οι υπόλοιποι εκτός ωραρίου έλεγχοι θα επιβαρύνονται με τα σχετικά τέλη (έως και 30 ευρώ/έλεγχο), περιορίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα προϊόντων όπως ιχθυηρά, γαλακτοκομικά, μέλι κ.ά., όπως αναφέρουν οι εξαγωγείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v