Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2016

Οι τράπεζες, οι αξιολογήσεις των ΔΣ και οι αλλαγές

Οι τράπεζες, οι αξιολογήσεις των ΔΣ και οι αλλαγές

Πιο ολιγομελή Διοικητικά Συμβούλια από τα σημερινά 15μελή, χωρίς εκπροσώπους εργαζομένων (σ.σ. όπου υπάρχουν) και με ανεξάρτητα μέλη που θα πληρούν τις προϋποθέσεις του πρόσφατου νόμου, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των επερχόμενων αλλαγών, λόγω της παράλληλης αξιολόγησης.

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει ήδη την εσωτερική αξιολόγηση σε ανοικτή γραμμή με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ενώ το ΤΧΣ θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών τον ξένο οίκο που θα αναλάβει την αξιολόγηση για λογαριασμό του.

Μέχρι τις τακτικές γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου, οι δύο διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να οδηγήσουν σε ευρείες αλλαγές όσον αφορά τουλάχιστον στα ανεξάρτητα μέλη που θα προεδρεύουν και όλων των επιτροπών καθώς και ο SSM θα συνυπολογίσει σε αυτό το σκέλος το πνεύμα του πρόσφατου νόμου.

Τα Δ.Σ. από 15μελή αναμένεται να περιοριστούν σε 13μελή, με τα εκτελεστικά μέλη να μένουν ως έχουν (σ.σ. με εξαίρεση την Πειραιώς που βρίσκεται σε αναζήτηση CEO) καθώς πληρούν τα τυπικά κριτήρια του νόμου.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στα μη εκτελεστικά και μη ανεξάρτητα μέλη, καθώς η μεν αξιολόγηση του ΤΧΣ θα στηριχθεί μεταξύ άλλων στον πρόσφατο νόμο, η δε του SSM θα εστιάσει στην αποδοτικότερη λειτουργία τους εντός Δ.Σ.
Ε
ίναι πιθανόν ως εκ τούτου να προκύψουν αλλαγές που μπορεί να είναι και ηχηρές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v