Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2007

Η Ελληνική ”σκοντάφτει” στην... πλατφόρμα!

”Φρένο” στον θόρυβο που έχει προκληθεί στην Κύπρο από τα σενάρια για dual listing εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ και στο Χ.Α. επιχειρούν να βάλουν στελέχη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Κορυφή του ”παγόβουνου” αποτέλεσαν οι πληροφορίες περί ενδιαφέροντος της Ελληνικής Τράπεζας για εισαγωγή και στην αγορά της Αθήνας, προκειμένου να αποκομίσει τα οφέλη ρευστότητας που απολαμβάνουν ήδη οι δύο ανταγωνιστές της, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου.

Οι πιθανές απώλειες εσόδων από μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με τις ζημίες που καταγράφει ήδη το ΧΑΚ από τη μεταφορά στο Χ.Α. της μεγαλύτερης μερίδας του όγκου συναλλαγών σε Τράπεζα Κύπρου και MPB, φέρονται να οδηγούν τους ιθύνοντες της εκεί αγοράς σε αίτημα για μερική αλλαγή της συμφωνίας για την κοινή πλατφόρμα.

Κοντολογίς, φέρονται έτοιμοι να ζητήσουν από το Χ.Α. μέρος των... εσόδων που εισρέουν επί των κυπριακών εταιριών.

Μάλλον γι’ αυτόν τον λόγο υψηλόβαθμες πηγές του Χ.Α. που ρωτήθηκαν σχετικά τόνισαν χθες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ dual listing εταιρίας που είναι εισηγμένη και στο ΧΑΚ, δεδομένης της ύπαρξης της κοινής πλατφόρμας που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο.

Υ.Γ.: Τα βάσανα του ”μικρού” ΧΑΚ απέναντι στη Σοφοκλέους μάλλον πρέπει να τα μελετήσουν ΠΟΛΥ προσεκτικά και οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ, διότι και το ίδιο το Χ.Α. μικρό είναι για τα δεδομένα όχι μόνο των μεγάλων ξένων επίσημων αγορών αλλά και των ”ανεπίσημων” αγορών που δημιουργεί η MIFID.

Αυτές οι τελευταίες αποτελούν τη μεγάλη απειλή και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί η κυβέρνηση αλλά και -κυρίως- οι τραπεζίτες που πρακτικά ελέγχουν την ΕΧΑΕ, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα.

Γιατί ο χρόνος τελειώνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v