Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2016

Οι «χρησμοί» Προβόπουλου για capital controls και αναδιαρθρώσεις

Οι «χρησμοί» Προβόπουλου για capital controls και αναδιαρθρώσεις

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του τέως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Ποια ανάπτυξη; Σχεδιασμένη δημιουργική αναρχία» (των Αντώνη Ζαΐρη και Γιώργου Σταμάτη, βλέπε φωτό).

Ωστόσο εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέχεια, σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Έτσι, σχετικά με το πότε βλέπει να αίρονται τα capital controls, επεσήμανε πως η άρση τους δεν θα έρθει καθόλου σύντομα και θα γίνει μόνο όταν θα έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα εντελώς διαφορετικής ψυχολογίας. Όσο το υπάρχον κλίμα εξακολουθεί να υφίσταται («ο κίνδυνος Grexit, αν και έχει υποχωρήσει, δεν έχει εξαλειφθεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του), τόσο η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ήταν επικίνδυνη και αντιπαραγωγική. Και γι' αυτό πιστεύω ότι δεν θα γίνει».

Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η τοποθέτηση του τ. διοικητή της ΤτΕ για την απαιτούμενη αναδιάρθρωση των κλάδων της ελληνικής οικονομίας: «Κατά την επταετή περίοδο της κρίσης, ο μόνος κλάδος που αναδιαρθρώθηκε ήταν ο τραπεζικός, με αποτέλεσμα οι πλέον των τριάντα τραπεζών να γίνουν... τεσσερισήμισι. Υπάρχει όμως τώρα η ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των άλλων κλάδων και αυτό μπορεί να γίνει από τις τράπεζες μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v