Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2016

ΔΕΗ: Το «τυράκι» της έκπτωσης και η... φάκα

ΔΕΗ: Το «τυράκι» της έκπτωσης και η... φάκα

Μονοπώλησαν τη χθεσινή ειδησεογραφία οι ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την έκπτωση του 15% στους καλοπληρωτές πελάτες της.

Ωστόσο δεν ακούσαμε να ασχολείται κανείς με το τι σημαίνει πρακτικά το αίτημα της ΔEΗ, να καταργηθεί το τέλος λιγνίτη, το οποίο φρόντισε να δημοσιοποιήσει με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Δίνουμε την απάντηση ευθέως, ότι εφόσον η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα αυτό, τότε οι λογαριασμοί των καταναλωτών θα επιβαρυνθούν σε ετήσια βάση με ένα ποσό που το 2014 αντιστοιχούσε σε 45,4 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 σε 39 εκατομμύρια.

Αυτό θα γίνει επειδή το τέλος λιγνίτη ενισχύει τον ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή της παραγωγής των ΑΠΕ(κυρίως φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά). Στην περίπτωση λοιπόν που καταργηθεί, τότε είναι φυσικό ότι θα αυξηθεί το τέλος ΕΤΜΕΑΡ για να καλύψει τη διαφορά. Εκτός και αν βρει η κυβέρνηση κάποιον άλλο πόρο, χωρίς να επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, πράγμα καθόλου εύκολο στην παρούσα συγκυρία.

Με λίγα λόγια, καλά κάνει η ΔEΗ και διαφημίζει την έκπτωση. Από την άλλη, όμως, μην πάει να φορτώσει τους καταναλωτές με ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v