Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2016

Ο ΟΛΠ, τα απόβλητα και η... «μαύρη λίστα»

Ο ΟΛΠ, τα απόβλητα και η... «μαύρη λίστα»

Δεν είναι μόνον οι γνωστές εκκρεμότητες που στοιχειώνουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και κυρίως τη γενικότερη λειτουργία του, όπως η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από τη γενική συνέλευση της εισηγμένης και από τη Βουλή.

Υπάρχουν και άλλες ανεξήγητες, σε πρώτη ανάγνωση, εκκρεμότητες που μοιάζουν να συντηρούνται εδώ και ενάμιση χρόνο χωρίς επαρκή εξήγηση για τις αιτίες των καθυστερήσεων. Στο λιμάνι θεωρούν πως "εν αγνοία, προφανώς, του υπουργού Ναυτιλίας, ορισμένοι επιχειρούν να επωφεληθούν από την αβεβαιότητα που προκαλείται".

Το θέμα αφορά στο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του ΟΛΠ που έχει κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2014 και ακόμα δεν έχει υπογραφεί. Αντιθέτως, σειρά πράξεων και ενεργειών υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων του υπουργείου μάλλον δημιουργούν γκρίζες ζώνες παρά επιλύουν την εκκρεμότητα.

Η εταιρία, ως φορέας διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά, είναι κατά την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία υπεύθυνη για την περιοχή ευθύνης της και υποχρεωμένη να διαθέτει ευκολίες υποδοχής αποβλήτων και σχεδιασμό διαχείρισης για όλα τα είδη αποβλήτων, όπως και έχει. Όμως το σχέδιο αυτό έχει λήξει και «τρέχει» πλέον με παρατάσεις από το 2014. Ταυτόχρονα αμφισβητείται στην πράξη από τις ενέργειες συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε καταδικαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί τα λιμάνια της δεν διέθεταν κατάλληλες υπηρεσίες υποδοχής αποβλήτων και τα αντίστοιχα σχέδια.

Από τότε η εταιρία συμμορφώθηκε, αλλά τώρα κινδυνεύει να ξαναμπεί στη "μαύρη λίστα", όταν μάλιστα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v