Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2016

Γερμανική πινελιά στο «μέτωπο του Νότου»;

Γερμανική πινελιά στο «μέτωπο του Νότου»;

"Αν συνεχιστούν οι εκλογικές ανατροπές, θα περάσω στους... αρχαιότερους εδώ μέσα", φέρεται ειπών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας -αυτή που αποχαιρέτησε τον Ντέιβιντ Κάμερον με την ιδιότητα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Οσοι παρακολουθούν στενά την πορεία του κ. Τσίπρα τα τελευταία δύο χρόνια, από την άνοιξη δηλαδή του 2014 που έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν μέχρι... τώρα, που μετρά τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του σε διάστημα ενάμιση χρόνου, είναι κατηγορηματικοί: ποτέ δεν είχε στο μυαλό του να "παίξει" μόνο στο εγχώριο γήπεδο. Τα σχέδιά του, λένε, απλώνονται έξω από τα ελληνικά σύνορα και στοχεύουν στο κέντρο της Ευρώπης. Εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Με το όνομά του να είναι πλέον γνωστό σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποτόλμησε προ δύο εβδομάδων ένα ακόμη βήμα: πρότεινε επισήμως στους Ιταλούς-Γάλλους-Πορτογάλους Σοσιαλιστές τη συγκρότηση αναπτυξιακού-κοινωνικού "Μετώπου του Νότου", για να γίνει οργανωμένα η σύγκρουση με τον Βορρά (βλέπε: Βερολίνο) της λιτότητας και της τιμωρίας.

Και όχι μόνο: Μία ημέρα πριν αναχωρήσει για την Κίνα, υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -τον Σοσιαλδημοκράτη κυβερνητικό εταίρο της Αγκελα Μέρκελ, δηλαδή.

Τα "θέλω" τους συναντήθηκαν. Ο κ. Γκάμπριελ βλέπει (κατά τους αναλυτές) να συμπιέζεται από το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε ενόψει των γερμανικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο του '17, οπότε δείχνει αποφασισμένος να πάρει αποστάσεις για να διασωθεί.

Από την αίθουσα του Μαξίμου και στο πλευρό του κ. Τσίπρα, έκανε την... καθόλου προφανή (πριν από λίγους μήνες) δήλωση: "Στη Γερμανία πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι χρηματοδοτούμε μονίμως τους άλλους, δεδομένου ότι είμαστε εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν από την Ευρώπη, διαφορετικά δεν θα είχαμε αυτό το πλεόνασμα στο εξωτερικό εμπόριο"...

Οι πληροφορίες δε τον φέρουν να έχει πει στον κ. Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να αφήσει την ενασχόληση με τα φλέγοντα ευρωπαϊκά-οικονομικά-πολιτικά θέματα για μετά τις γερμανικές εκλογές (όπως θέλουν οι Μέρκελ-Σόιμπλε) για ευνόητους εκλογικούς λόγους.

Τι καλύτερο από μία γερμανική πινελιά στο Μέτωπο του Νότου; Θα δείξει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v