Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2007

ΝΕΛ: Ο κ. Βεντούρης και το συμφέρον των μετόχων

Σοβαρή υποψηφιότητα για πρόεδρος κάποιου συλλόγου... μικροεπενδυτών (αστειευόμαστε βεβαίως) θέτει με τις ενέργειές του ο κ. Βεντούρης.

Κι αυτό αφού μετά τους δικαστικούς και λοιπούς ”καβγάδες” με τον Λασκαρίδη και τις διοικήσεις των εταιριών HSW και Μινωικές, έχει ανοίξει τώρα μέτωπο και με τον Βαρδινογιάννη, στις Sea Star και ANEK.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο κ. Βεντούρης και η ΝΕΛ είναι αυτό που λέμε ”μικρομέτοχοι”.

Μάλιστα στην περίπτωση της κυπριακής Sea Star η υπόθεση ”βγάζει μάτι” καθώς αγοράστηκαν μετοχές αξίας μόλις 600 ευρώ (!) ειδικά για να γίνουν οι καταγγελίες, να υπάρχει δηλαδή κάποιο, τυπικό έστω, ”έννομο συμφέρον”.

Ούτε βέβαια είναι… τυχαίο ότι και οι δύο περιπτώσεις αφορούν εν τέλει σε εταιρίες ευθέως ανταγωνιστικές της ΝΕΛ, στη μία περίπτωση στην HSW (την οποία μάλιστα -κατά δήλωσή του- ο κ. Βεντούρης διακαώς θα ήθελε να αποκτήσει, αν μπορούσε) και στην άλλη στην ΑΝΕΚ.

Όμως, την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η μετοχή της ΝΕΛ έχει κατρακυλήσει κατά 35% από τα υψηλά που κατέγραψε το καλοκαίρι του 2007, ενώ -το σημαντικότερο- χάνει και 11,5% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, διάστημα κατά το οποίο όλοι οι δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Αν αναλογιστούμε δε ότι η μετοχή της ΝΕΛ είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ στον χώρο της ακτοπλοΐας που γράφει απώλειες μέσα στο 12μηνο (όλες οι άλλες γράφουν κέρδη από 11% έως και... 75% στο ίδιο διάστημα), τότε αρχίζει να προκύπτει το εξής... αφελές ίσως ερώτημα:

Είναι τελικά η τακτική του κ. Βεντούρη να δαπανά τόσο χρόνο ”παίζοντας” τον... μικρομέτοχο, σε ανταγωνιστικές εταιρίες, προς όφελος των… δικών του μετόχων;

Διότι πέραν των ανωτέρω, υπάρχει και κάτι άλλο, ίσως ακόμη πιο ουσιαστικό.

Αν κοιτάξει κάποιος τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, τα λειτουργικά EBITDA εν ολίγοις του τελευταίου εξαμήνου(αφού δηλαδή αφαιρεθούν κέρδη από πωλήσεις πλοίων ή συμμετοχών, κέρδη ή ζημίες από απομείωση αξίας πλοίων, έσοδα από ρύθμιση τραπεζικών δανείων κ.λπ.) προκύπτει το εξής:

Ότι η ΝΕΛ είναι και Η ΜΟΝΗ εταιρία σε όλο τον κλάδο με αρνητικά λειτουργικά EBITDA εξαμήνου, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ!

Όλοι οι άλλοι έχουν από 14 εκατ. έως 30 εκατ. θετικό ”λειτουργικό” EBITDA.

Υ.Γ.: Η μετοχή της ΝΕΛ έκλεισε χθες στο 0,85 ευρώ, στο χαμηλό ημέρας, γράφοντας απώλειες 7,61%. Κι όχι με λίγα τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v