Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2007

Sciens: Οι προμήθειες και η γυναίκα του Καίσαρα

Πτώση σημείωσαν τα φετινά κέρδη της Sciens στο εννεάμηνο του 2007, καθώς διαμορφώθηκαν στο 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι 3,12 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αυτό όμως που ίσως να έχει μεγάλη σημασία είναι ότι κατά το ίδιο διάστημα που η Sciens έγραψε ενοποιημένα κέρδη 1,7 εκατομμύρια, πληρώθηκαν 1,9 εκατ. ως δαπάνες... διαχείρισης σε εταιρίες που ανήκουν κατά 100% στο βασικότερο μέτοχο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ. Ιωάννη Ρήγα!

Και εξηγούμαστε. Κατά το πρώτο εννεάμηνο της χρήσης:

Πρώτον, η εταιρία, Sciens CFO I Management Ltd - κατά 100% συμφερόντων του κ. Ρήγα- εισέπραξε 1,804 εκατ. ευρώ ως διαχειριστής επενδύσεων της θυγατρικής της εισηγμένης Sciens CFO I Ltd και του fund της τελευταίας Sciens CFO I Feeder Fund Ltd.

Δεύτερον, η επίσης συμφερόντων του κ. Ρήγα εταιρία, SF Management εισέπραξε μέσα στο εννεάμηνο 112 χιλιάδες ευρώ, ως διαχειρίστρια επενδύσεων του Sciens Inetrnational Fund of Hedge Funds που ανήκει στον εισηγμένο Όμιλο.

Και τρίτον, υπάρχουν κι άλλες εταιρίες συμφερόντων του κ. Ρήγα, οι οποίες προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στον εισηγμένο Όμιλο, χωρίς όμως να έχουν εισπράξει έσοδα μέσα στο εννεάμηνο.

Ενδεχομένως όμως να το πράξουν στο μέλλον.

Σωστά λοιπόν, στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι: ”ο κ. Ι. Ρήγας έχει αυξημένο καθήκον πίστεως έναντι της εισηγμένης”.

Ωστόσο το θέμα είναι πώς -σε περίπτωση που δεν συμβαίνει το παραπάνω- εξασφαλίζεται το συμφέρον των υπόλοιπων μετόχων;

Από την πλευρά της λοιπόν η εισηγμένη αρκείται στο ότι ”σύμφωνα με δήλωσή του (του κ. Ρήγα) προς την Εταιρία, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμά του δεν δημιουργούν στο πρόσωπό του οποιαδήποτε σύγκρουση με ιδιωτικά του συμφέροντα ή άλλες υποχρεώσεις του”.

Και επίσης στο ότι: ”Ούτε η Επιτροπή Ελέγχου, ούτε το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου της Εταιρίας έχουν εντοπίσει περιπτώσεις που τα συμφέροντα της Εταιρίας, πράγματι συγκρούονται, ή θα μπορούσαν να συγκρούονται με τα ιδιωτικά συμφέροντα του κ. Ρήγα”.

Εμείς πάντως επισημαίνουμε τα περί της γυναίκας του Καίσαρα, που δεν πρέπει απλά να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v