Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2016

Η Altec, το άρθρο 106 και τα κρίσιμα ερωτήματα

Η Altec, το άρθρο 106 και τα κρίσιμα ερωτήματα

Την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 106(ια) αποφάσισε η χθεσινή επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση του Ομίλου πληροφορικής Altec και ουσιαστικά η γνωστή εταιρεία πληροφορικής βαδίζει προς μία κατάσταση που θυμίζει «ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία».

Το μόνο βέβαιο είναι πως χθες έπρεπε να ληφθούν ριζικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, καθώς τα ίδια κεφάλαιά της ήταν έντονα αρνητικά (-88 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός της δανεισμός υψηλότατος (κοντά στα 90 εκατ. ευρώ), όταν η εισηγμένη ζορίζεται για να βγάλει θετικό EBITDA.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως οι τράπεζες καθυστέρησαν κάποια χρόνια να πάρουν αποφάσεις, γεγονός που έβλαψε την πορεία της Altec και εν τέλει τα συμφέροντα των πιστωτών.

Και αυτό γιατί επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η εισηγμένη λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον κρίσης, έχοντας επιπλέον στην πλάτη της να σηκώσει το στίγμα της υπερχρεωμένης επιχείρησης και μάλιστα χωρίς να διαθέτει πόρους για επενδύσεις.

Αλλά αν αυτό αφορά το παρελθόν, η χθεσινή απόφαση είναι άραγε η καλύτερη δυνατή;

Θα αυξήσει άραγε το τίμημα της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Altec, το γεγονός ότι αυτή θα γίνει μέσα από δικαστήρια και πλειστηριασμούς, ή μήπως θα τη μειώσει περαιτέρω, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό ο πρόεδρός της;

«Δεν διευκρινίστηκε αν η ως άνω πρόταση των μετόχων-τραπεζών αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο σχέδιο, το οποίο ικανοποιεί καίρια θέματα που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, στα θέματα των εργαζομένων καθώς και στην εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς το δημόσιο, ή αν αποτελεί μία μη συστηματικά μελετημένη ενέργεια, που θα απαξιώσει περαιτέρω τις βασικές αξίες του Ομίλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν αφορά φυσικά μόνο στην περίπτωση της Altec, καθώς επίκεινται στο προσεχές μέλλον πολλές παρόμοιες σχετικές αποφάσεις για δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

ΥΓ1: Το κλίμα σκανδαλολογίας που έχει δημιουργηθεί, δεν βοηθάει καθόλου στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΥΓ2: Παρά τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τον μεγάλο δανεισμό, ο Όμιλος διαθέτει και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το μεγάλο πελατολόγιο στο τυποποιημένο λογισμικό και την εμπειρία στην εκτέλεση ολοκληρωμένων έργων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι δύο σχετικές θυγατρικές είναι σε θέση να προσελκύσουν αγοραστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v