Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2007

Revoil: Δεν ”αρέσει” η υψηλή τιμή του πετρελαίου

Η πτώση των φετινών κερδών της Revoil δεν πρέπει να προβληματίσει την αγορά.

Κι όχι μόνο επειδή δεν αναμένεται να είναι τελικά μεγάλη (το ποσοστό πτώσης του πρώτου εξαμήνου περιμένουν να ”μαζευτεί” και τελικά η φετινή ετήσια επίδοση να βρεθεί αρκετά κοντά στην περυσινή).

Αλλά και γιατί οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις θέρμανσης λόγω του ιδιαίτερα θερμού χειμώνα που περάσαμε.

Άρα, λοιπόν, επειδή δύσκολα θα έχουμε τόσο ζεστό χειμώνα για δεύτερη συνεχή χρονιά κι επειδή ο αριθμός των συνεργαζόμενων πρατηρίων αυξάνεται συνεχώς, το 2008 αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, στον κλάδο των πετρελαιοειδών επικρατεί το τελευταίο διάστημα ένας γενικότερος προβληματισμός, για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί όσο και αν η ζήτηση στον κλάδο θεωρείται ανελαστική, η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε τόσο υψηλά επίπεδα όλο και κάποια επίπτωση θα έχει στη ζήτηση.

Δεύτερον, γιατί αν τελικά στην εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης επιλεγεί μια μέθοδος που θα εμπλέκει τον τελικό καταναλωτή (διαχειριστές πολυκατοικιών κ.ά.), τότε αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονα φαινόμενα μείωσης στη ζήτηση, μέσω υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από το φυσικό αέριο, όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v