Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2016

Η «απορία» των ΑΧΕ για τα NPLs, σφηνάκια για ΔΡΟΥΚ-Πανγαία

Η «απορία» των ΑΧΕ για τα NPLs, σφηνάκια για ΔΡΟΥΚ-Πανγαία
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ: «Γιατί να μην εμπλακούν και οι πιστοποιημένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλυτές στην υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων;» αναρωτιέται γνωστό στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Για να μπορέσει μια εταιρεία να ρυθμίσει τις οφειλές της εξωδικαστικά, θα πρέπει -όπως προτείνεται από την κυβέρνηση- κάποιος τρίτος να αξιολογήσει τη βιωσιμότητά της.

Αν λοιπόν οι ορκωτοί ελεγκτές είναι σε θέση μία φορά να κάνουν τη δουλειά αυτή, τότε οι πιστοποιημένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλυτές μπορούν ακόμη καλύτερα, καθώς η εξέταση της βιωσιμότητας εταιρειών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους εργασίας».

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει και στη μερική ανάταξη των μεγεθών των χρηματιστηριακών εταιρειών, που σήμερα κάθε άλλο παρά στα καλύτερά τους βρίσκονται...

 

DRUCKFARBEN: Ήταν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όταν η Druckfarben είχε σχεδιάσει φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, που αφορούσε στη δημιουργία τριών νέων παραγωγικών μονάδων, ικανών να αυξήσουν τις πωλήσεις του εισηγμένου ομίλου κατά 48 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα, η Druckfarben είχε λάβει τότε προκαταβολή επιχορήγησης 5,69 εκατ. ευρώ, έναντι εγγυητικών επιστολών ελληνικών τραπεζών με το παραπάνω ποσό, προσαυξημένο κατά 10%.

Η επένδυση ήταν προγραμματισμένη να υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2007-2012, αλλά δεν έγινε ποτέ για δύο τουλάχιστον πρακτικούς λόγους.

Πρώτον, γιατί η εγχώρια ζήτηση στους τομείς αυτούς (γραφικές τέχνες, κατασκευές) υποχώρησε δραστικά λόγω της οικονομικής κρίσης και

δεύτερον, γιατί το project χρειαζόταν και μεγάλη δανειακή εξασφάλιση από τις τράπεζες (16,5 εκατ. ευρώ), κάτι καθόλου εύκολο στις μέρες μας.

Τελικά, η επιχορήγηση ανακλήθηκε, οι εγγυητικές των τραπεζών κατέπεσαν και η εισηγμένη κατέβαλε φέτος στις τράπεζες 6,26 εκατ. ευρώ.

 

ΕΘΝΙΚΗ- ΠΑΝΓΑΙΑ: Αρκετές εισηγμένες εταιρείες προχώρησαν το πρώτο φετινό εξάμηνο σε προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων έναντι των πιστώσεων που είχαν δώσει στην αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Creta Farms 3,8 εκατ. ευρώ, MIG 13,6 εκατ., Grivalia 4,03 εκατ., ΚΡΙ-ΚΡΙ 1,53 εκατ., Καραμολέγκος 5,3 εκατ., Νίκας 1,83 εκατ., Παπουτσάνης 150 χιλ., Foodlink 1,6 εκατ., Μπουτάρης 60 χιλ. και Yalco 340 χιλ. ευρώ.

Αντίθετα, δεν προχώρησε σε αντίστοιχη απομείωση η Εθνική-Πανγαία, επτά ακίνητα της οποίας μισθώνει η γνωστή αλυσίδα λιανικής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, η Εθνική-Πανγαία είχε στις 30/6/2016 συνολικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος ύψους 7,78 εκατ. ευρώ (μισθώματα επτά ακινήτων).

Και επειδή στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που κατατέθηκε στις αρχές, στη νέα εταιρεία μεταφέρονται οι μισθωτικές συμβάσεις των επτά αυτών ακινήτων και η υποχρέωση εξόφλησης του συνόλου των οφειλών προς την Εθνική-Πανγαία σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η γνωστή ΑΕΕΑΠ δεν προχώρησε σε λογιστική απομείωση της απαίτησής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v