Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2016

Ο ΔΕΣΦΑ και τα νέα μηνύματα των Αζέρων

Ο ΔΕΣΦΑ και τα νέα μηνύματα των Αζέρων

Δεν πρόλαβε να φύγει από την Αθήνα ο CEO της Socar Rovnag Abdullayev, μετά τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για λύση στη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ μέσα στον Οκτώβριο, και άρχισαν τα μισόλογα.

«Ένας μήνας δεν είναι πολύς χρόνος» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είπε στο Εuractiv ο αντιπρόεδρος της Socar Vitaly Baylarbayov, παρότι όπως σημείωσε, και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του ζητήματος.

Το νούμερο 2 της Socar, αν και θέλει να δείχνει αισιόδοξος, κάνει εκτεταμένη αναφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μιλά συγκεκριμένα για την αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού (μεθοδολογίας υπολογισμού των τιμολογίων), γεγονός που δυσκολεύει πράγματα, καθώς κατά τη δική του άποψη μείωσε την αξία του ΔΕΣΦΑ.

Εμμέσως δε μιλά για μείωση του τιμήματος με το οποίο κατακυρώθηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, που είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

Με λίγα λόγια, οι Αζέροι παρά το θετικό κλίμα της συνάντησης Τσίπρα-Abdullayev παραμένουν «ασάλευτοι» στις θέσεις τους, ότι δηλαδή άλλο ΔΕΣΦΑ αγόρασαν και άλλο καλούνται να παραλάβουν τώρα.

Το ίδιο «ασάλευτος» όμως παραμένει και ο Πάνος Σκουρλέτης στο ότι η προηγούμενη μεθοδολογία την οποία και άλλαξε, αύξανε υπέρμετρα τα τέλη χρήσης επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, θέση που δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να αγνοήσει το Μαξίμου, που έχει πάρει επάνω του την υπόθεση. 

Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη ότι παράλληλα με τη διαπραγμάτευση Μαξίμου-Socar θα διεξάγεται και διαπραγμάτευση Socar-ιταλικής Snam, η οποία θα πρέπει να αγοράσει από την αζέρικη εταιρεία τουλάχιστον το 17% του ΔΕΣΦΑ, όπως προστάζει η ΕΕ, τότε όχι μόνο ο Οκτώβριος αλλά και ο Δεκέμβριος λίγος μοιάζει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v