Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2016

Από τον ηθοποιό Ρέιγκαν στον επιχειρηματία Τραμπ!

Από τον ηθοποιό Ρέιγκαν στον επιχειρηματία Τραμπ!

«Αφού εκλέξαμε στο παρελθόν έναν ηθοποιό (Ρόλαντ Ρέιγκαν) για πρόεδρο και σας ικανοποίησε, γιατί να μη σας ικανοποιήσει και ο πρώτος πρόεδρος-επιχειρηματίας που εκλέχτηκε χθες στις ΗΠΑ;» αναρωτιούνται -όπως μας μεταφέρεται- Έλληνες ομογενείς που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε πετυχημένα στις επιχειρήσεις του, με τον ίδιο τρόπο θα δράσει και ως πρόεδρος», συμπληρώνουν.

Όμως, παρά τις καθησυχαστικές απόψεις ορισμένων κύκλων που είναι φίλα προσκείμενοι στον νέο πρόεδρο, από το πρωί της Τετάρτης η παγκόσμια αγορά προσπαθεί να αντιληφθεί τις πραγματικές προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τελικά το ποιες από τις προεκλογικές του εξαγγελίες θα υλοποιήσει.

Οι αμφιβολίες εντείνονται από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό ούτε καν το επιτελείο που θα πλαισιώσει τον νέο πρόεδρο, την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις του τελευταίου με τον κομματικό μηχανισμό των ρεπουμπλικανών είναι ιδιαίτερα «χαλαρές».

«Οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ (π.χ. η ευγενική αναφορά του στη Χίλαρι Κλίντον, ή το ότι θα δουλέψει για όλους τους Αμερικανούς) έδειξαν μια διαφοροποιημένη στάση σε σχέση με την προεκλογική του συμπεριφορά και λειτούργησαν κατευναστικά για τις αγορές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αρχικές απώλειες», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής Ε. Χαρατσής, συμπληρώνοντας:

«Τα πράγματα θα εξαρτηθούν από το πώς πραγματικά θα δράσει ο νέος πρόεδρος. Αν λάβει μέτρα -όπως έχει προαναγγείλει- που θα περιορίσουν το διεθνές εμπόριο, τότε αυτό θα πλήξει τις αναδυόμενες χώρες και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα. Αντίθετα, αν υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για μείωση της φορολογίας και για τόνωση των εγχώριων υποδομών, τότε αυτό θα λειτουργήσει θετικά.

Είναι πιθανόν πως μπαίνουμε σε μια περίοδο εντονότερης μεταβλητότητας και αυξημένου όγκου συναλλαγών, μέχρι να ξεκαθαρίσει η αγορά τις πραγματικές προθέσεις του νέου προέδρου. Ας μην ξεχνάμε ότι μετοχές και ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά από μια μακρά περίοδο ηρεμίας, κατάσταση που ίσως αλλάξει», κατέληξε ο γνωστός χρηματιστής.

Σύμφωνα επίσης με άλλους κύκλους της αγοράς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να δράσουν υποστηρικτικά και θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Για παράδειγμα, η στάση που θα κρατήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια. Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι αναλυτές έδιναν 80% πιθανότητα για αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη FED πριν το τέλος του έτους, σήμερα η ίδια πιθανότητα έχει υποχωρήσει στο 50%.

Επίσης, στις ΗΠΑ ο πρόεδρος δεν έχει πάντοτε απεριόριστη ευελιξία δράσης, καθώς σε πολλά πράγματα απαιτούνται συμβιβασμοί και συναινέσεις άλλων θεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v