Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2016

Η μετακίνηση Λορεντζιάδη στην ΕΤΕ και οι βολές κατά MIFID

Η μετακίνηση Λορεντζιάδη στην ΕΤΕ και οι βολές κατά MIFID
ETE - ΛΟΡΕΝΤΖΙΑΔΗΣ: Εντύπωση έκανε στην αγορά η «μετακόμιση» του κ. Σπ. Λορεντζιάδη από το ΔΣ της Eurobank σε αυτό της Εθνικής.

Η εξήγηση ωστόσο είναι απλή και δεν σχετίζεται με οιαδήποτε δυσαρμονία στις σχέσεις.

Ο κ. Λορεντζιάδης ήταν ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ της Eurobank και ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου.

Με βάση τον πρόσφατο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης όμως δεν πληρούσε τα κριτήρια του ανεξάρτητου μέλους -και άρα δεν μπορούσε να συνεχίσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούσε να παραμείνει ως απλό (σ.σ. μη εκτελεστικό) μέλος, παρότι πληροί τα κριτήρια, καθώς οι θέσεις έχουν καλυφθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλομετόχων της Eurobank.

Ως εκ τούτου υπέβαλε υποψηφιότητα για μη εκτελεστικό μέλος της Εθνικής.

 

ΒΟΛΕΣ AXE, ΑΕΠΕΥ ΣΕ MIFID II: Σε μια δυσμενή συγκυρία για τον χρηματιστηριακό και ευρύτερα επενδυτικό κλάδο στην Ελλάδα, οι εγχώριες εταιρείες όχι μόνο καλούνται να προσαρμοστούν σε εναπομείνασες «εκκρεμότητες» από τη Mifid I, αλλά και να προετοιμαστούν έναντι της Mifid II που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Πολλές από τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας καταγγέλλονται ως «γραφειοκρατικές» και «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων ξένων οίκων» του Ευρωπαϊκού Βορρά. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι τυχαίο ότι Ιρλανδία και Κύπρος έχουν ήδη εκφράσει σαφείς αντιρρήσεις και μάλιστα πιστεύουν πως προς την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και η Ελλάδα.

Ειδικότερα στο κομμάτι της εξασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης, παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν πως αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μέσα από ασφαλιστικές καλύψεις (βλέπε ανάλογες κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στο πλαίσιο του Solvency II).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v