Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2008

Μύθοι και... αλήθειες για τα ”κρατικόχαρτα”!

”Με το δεξί” μπήκε η νέα χρονιά στην τετράδα Λιμανιών και Νερών του Χ.Α., αποτυπώνοντας την τάση στροφής προς κρατικόχαρτα που προϋπήρχε από το δ΄ τρίμηνο του 2007.

Οι αγορές που βγήκαν κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, πέραν της τάσης που υποδηλώνουν, κρύβουν και... παγίδες κάποιων ”μύθων” που ανθούν παραδοσιακά αυτήν την περίοδο.

Πρώτη αλήθεια είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί διαδικασίες μόνο για την εκχώρηση εκμετάλλευσης είτε υφιστάμενων είτε υπό κατασκευή ή σχεδιασμό προβλητών των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Προσέξτε, πρόκειται περί outsourcing και όχι περί ιδιωτικοποίησης.

Από τους δύο λιμένες, άλλωστε, μόνο η διοίκηση του ΟΛΠ έχει προωθήσει μέχρι στιγμής στην πράξη τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Στον ΟΛΘ... αναμένουμε.

Τέλος, ενώ έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για τις προοπτικές της εκχώρησης, ουδείς έχει αναφέρει έστω μια εκτίμηση για το τι θα εισπράξει ο ΟΛΠ.

Και δεν μπορεί, όλο και κάποιο αρχικό budget θα πρέπει να διαθέτει η διοίκησή του.

Αντίθετα, για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση ούτε καν για διάθεση πακέτου μετοχών. Με... λογικές προβολές προκύπτει ότι το Δημόσιο ίσως επιδιώξει μέσα στο 2008 τη διάθεση πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Για στρατηγικό επενδυτή ούτε λόγος προς το παρόν, καθώς υπάρχουν και οι γνωστές αντιδράσεις από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ίδιο όμως μάλλον ισχύει και για την ΕΥΑΘ, κι ας επαναφέρεται κατά καιρούς σε δημοσιεύματα η ”καραμέλα” των συζητήσεων της Suez με το ελληνικό δημόσιο.

Επειδή είμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου, καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρόκειται για παραδοσιακή περίοδο αναδιαρθρώσεων στα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια.

Κι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις στέλνει λάθος... σήματα προκαλώντας αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η εμπορευσιμότητα, άλλωστε, όλων των παραπάνω τίτλων είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όπως και η πραγματική ελεύθερη διασπορά τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v