Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2008

ΒΙΟΣΚ: Η αποτίμηση-μαμούθ & τα ”ανοιχτά” ζητήματα

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Βιοσώλ –παρά την ”καθίζηση” των τελευταίων συνεδριάσεων- έχει διαμορφωθεί στο καθόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 29,5 εκατ. ευρώ...

Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει π.χ. μια σαφώς κερδοφόρα και υγιέστατη εισηγμένη (π.χ. τη Γενική Εμπορίου) και να του περισσέψουν και κάτι ψιλά... εκατομμυριάκια, στο χέρι (!)

Έναντι αυτών, η ευρισκόμενη υπό καθεστώς επιτήρησης Βιοσώλ -ακόμη και μετά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου και την εξαγορά της Culligan- είναι αμφίβολο αν θα επανέλθει στην κερδοφορία μέσα στο 2008 (ζημίες εννεαμήνου 2007 στο 1,4 εκατ. ευρώ).

Πέραν αυτών, όμως, πολλά είναι τα ζητήματα που παραμένουν ”ανοιχτά” στην υπόθεση της Βιοσώλ.

Όπως, για παράδειγμα, ο σκοπός της αύξησης κεφαλαίου. Γιατί μπορεί το μεγαλύτερο τμήμα της έκδοσης να κατευθύνεται προς την εξαγορά της εταιρίας Culligan, ωστόσο αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι μια… προφορική συμφωνία των δύο πλευρών.

Ανά πάσα στιγμή, λοιπόν, το σκηνικό μπορεί να ανατραπεί άρδην.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το ποιος θα ελέγχει τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Η οικογένεια Σβορώνου ελέγχει σήμερα γύρω στο 32% των κοινών τίτλων (έχει καταθέσει 475.000 ευρώ προκαταβολή έναντι της υλοποιούμενης αύξησης κεφαλαίου) και μετά την αύξηση θα κατέχει τουλάχιστον το 23,3%, ακόμη και αν η κάλυψη της έκδοσης είναι πλήρης.

Με τη σειρά τους, οι μέτοχοι της Culligan θα καλύψουν ένα ποσό που το πολύ να φτάνει στα 5-6 εκατ. ευρώ, ποσό που τους δίνει ένα ποσοστό μεταξύ του 21% και του 25% των κοινών μετοχών. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που οι μικρομέτοχοι συμμετάσχουν σε πολύ μικρό βαθμό στην έκδοση.

Αντίθετα, αν η συμμετοχή των μικροεπενδυτών είναι μεγάλη, τότε το ποσοστό που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες της Culligan θα είναι σαφώς μικρότερο από το 21%-25%. Ωστόσο θα εισπράξουν κι ένα ποσό με τη μορφή μετρητών.

Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες της Culligan δεν πρόκειται ουσιαστικά να βάλουν το ”χέρι στην τσέπη”, γιατί όσα χρήματα βάλουν στην ΑΜΚ, τόσα ή και περισσότερα θα εισπράξουν από την εξαγορά της Culligan από τη Βιοσώλ.

Υ.Γ.: Αν η Culligan είναι τόσο κερδοφόρα και υποσχόμενη εταιρία, γιατί οι ιδιοκτήτες της την ανταλλάσσουν με το 20%-25% μιας εταιρίας που θα ”ιδρώσει” προκειμένου να επανέλθει στην κερδοφορία;

Και στην οποία μάλιστα θα έχουν συμμετοχή στο management και όχι τον απόλυτο έλεγχο αυτού;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v