Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2008

Η πίτα των θεσμικών και ο κ. Πιλάβιος

Στην επιφάνεια ήρθε χθες –μέρα κοπής της πίτας της Ένωσης Θεσμικών- η ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφει για τον κλάδο ο προερχόμενος από αυτόν, άλλωστε, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξης Πιλάβιος.

Εν μέσω πολυπληθούς ακροατηρίου (ήταν εκεί σύσσωμη η ηγεσία της ΕΧΑΕ και του Χρηματιστηρίου Αξιών, οι αντιπρόεδροι της Κεφαλαιαγοράς, χρηματιστές, και όχι μόνο, από το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ, διαχειριστές κεφαλαίων και τραπεζίτες), ο κ. Πιλάβιος υποσχέθηκε την πλήρη στήριξή του για την ενίσχυση του κλάδου.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια. Και γι’ αυτό δεν φταίνε βέβαια οι… πελάτες (άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο πελάτης έχει πάντα… δίκιο).

Κυρίως φταίνε οι ίδιοι οι τραπεζικοί όμιλοι που ”τρώγαν τα παιδιά τους”. Οι ΑΕΕΧ σχεδόν εξαφανίστηκαν με την απορρόφησή τους από τις τράπεζες, ενώ τα Αμοιβαία Κεφάλαια πλήρωσαν τη νύφη της ”διαχείρισης κεφαλαίων πελατών” από τραπεζικά τμήματα private banking και asset management.

Κι έτσι κάπως καταλήξαμε να έχουμε μια αγορά στην οποία οι ελάχιστες ΑΕΕΧ που απέμειναν έχουν μόνιμο discount, ενώ τα Αμοιβαία (ακόμη και όταν φέρνουν καλές αποδόσεις, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια) αντί να κερδίζουν… χάνουν μεριδιούχους.

Τώρα βέβαια που οι αγορές κινδυνεύουν να πέσουν, όλοι θυμούνται (ξαφνικά, που λέει ο λόγος) ότι δεν έχουμε ”εγχώρια θεσμικά αναχώματα” να στηρίξουν τη δική μας αγορά.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα που είναι στο προσκήνιο θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, η διαχείριση των κρατικών ταμείων κ.λπ., ο κλάδος θα στηριχτεί αποτελεσματικά.

Τι θα κάνει ο κ. Πιλάβιος, που είναι και από τους γνωρίζοντες;

Ίδωμεν, αν και κάποια πράγματα φαίνεται να έχει στον… νου του!

Υ.Γ.: Στη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΘΕ, κ. Γιώργου Παπουτσή, και του διευθυντή της Ένωσης, κ. Τάκη Καβουρόπουλου, να ”ανοίξουν” φέτος την εκδήλωση. Η εσωστρέφεια παλαιότερων ετών ουδόλως υπηρέτησε τα συμφέροντα του κλάδου.

Καιρός για εξωστρέφεια, πριν να είναι... αργά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v