Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2008

ΣΜΕΧΑ: Μια πίτα με μπόλικο… ζουμί

Πολύ… ζουμί για τα τεκταινόμενα (και… υπογείως) στον χώρο είχε η χθεσινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΜΕΧΑ.

Διότι μπορεί οι τραπεζίτες να απουσίαζαν κατόπιν της εξόδου τους από τον σύνδεσμο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), όλοι οι υπόλοιποι όμως ήταν εκεί!

Και δεν εννοούμε μόνο τους χρηματιστές, που γέμισαν την αίθουσα, αλλά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο, που εκπροσωπήθηκαν με εντυπωσιακή… πληρότητα από πλευράς ηγετικών φυσιογνωμιών (περιλαμβανομένων των προέδρων κ. Πιλάβιου και Καπράλου και των αντιπροέδρων), καθώς και την παρουσία εκπροσώπων της Ένωσης Θεσμικών, των ΑΕΕΔ (πρώην ΕΛΔΕ), ακόμη και των επενδυτών (ΣΕΔ).

Ως φαίνεται, αδίκως ορισμένοι φοβήθηκαν (και άλλοι… ήλπιζαν, για να τα λέμε όλα) ότι ο σύνδεσμος θα διαλυθεί και το κύρος του θα καταρρακωθεί, με την έξοδο των τραπεζικών ΑΧΕ.

Αντιθέτως, μάλλον επικρατεί μεγαλύτερη ομόνοια μεταξύ των μελών του σε σχέση με το παρελθόν. Κι αυτό είναι ωφέλιμο όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τον χώρο γενικότερα, στον οποίο πρέπει να υπάρχει ικανή εκπροσώπηση όλων των διαφορετικών φορέων, ώστε να μη γέρνει μονόπαντα η ”πλάστιγγα” των θεσμικών -και όχι μόνο- εξελίξεων.

Την ύπαρξη αυτού του πνεύματος συνεργασίας (που δεν υπήρχε, το ξαναλέμε, στο παρελθόν λόγω των διαφόρων ”ομάδων” οι οποίες είχαν δημιουργηθεί) τόνισε χαρακτηριστικά και ο απερχόμενος πρόεδρος, κ. Χαλκιάδης, σημειώνοντας στην ομιλία του τις φιλικές σχέσεις που ανέπτυξαν τα μέλη του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει ίσως να ερμηνευτεί και μια αποστροφή στη σύντομη ομιλία του προέδρου της ΕΧΑΕ (και τραπεζίτη) κ. Γεωργάνα, ο οποίος έκανε... έκκληση (!) στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις σημερινές αρχαιρεσίες ”να κάνει διάλογο” με τις τράπεζες για ”να πρυτανεύσει η λογική” και να ξαναγίνει ενιαίος ο ΣΜΕΧΑ!

Εντυπωσιακό δεν είναι, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που... έφυγαν;

Υ.Γ. 1: Ποια χρηματιστηριακή κέρδισε το φλουρί; Η… Nuntius του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, γεγονός που αρκετοί χαρακτήρισαν (μεταξύ σοβαρού και αστείου)… σημαδιακό, εν όψει βεβαίως και της σημερινής ημέρας.

Υ.Γ. 2: ”Επικίνδυνη για την αγορά” (!) χαρακτήρισε ο κ. Καπράλος τη διατήρηση του περιβόητου πλέον φόρου επί των συναλλαγών. Και δίκιο έχει καθώς τα δεδομένα ανταγωνισμού ανάμεσα σε οργανωμένες αγορές, ”πλατφόρμες” κ.λπ. αλλάζουν άρδην.

Ακούνε άραγε εκεί στο υπουργείο Οικονομίας ή έχουν... ”κουφαθεί” από το DVD, τον Κουκοδήμο και τα υπόλοιπα… κυβερνητικά δεινά;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v