Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2017

Τι συμβαίνει στο τρίγωνο Πήγασος, ΔΟΛ, Τηλέτυπος

Τι συμβαίνει στο τρίγωνο Πήγασος, ΔΟΛ, Τηλέτυπος

Παρά την επιμένουσα φημολογία, η στήλη πληροφορείται ότι συμφωνία μεταξύ Ιβάν Σαββίδη, ως στρατηγικού επενδυτή, πιστωτριών τραπεζών της Πήγασος και οικογένειας Μπόμπολα δύσκολα θα υπάρξει, τουλάχιστον ως τις 31 Μαΐου και τον πλειστηριασμό των assets του ΔΟΛ.

Η πλευρά Σαββίδη κατέθεσε πρόταση εξυγίανσης της Πήγασος, που τεχνοκρατικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτείνει, δηλαδή, να βάλει η ίδια «φρέσκο» χρήμα και να υπάρξει διαγραφή, κατά 50%, των δανειακών και όχι μόνο απαιτήσεων.

Πρόκειται για πρόταση που δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αυτή την περίοδο από τις τράπεζες.
Την ώρα που καλούνται να πιέσουν νοικοκυριά και επιχειρηματίες για να ρυθμίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενδεχόμενη διαγραφή απαιτήσεων στην Πήγασος θα έστελνε λάθος μήνυμα. Πολύ περισσότερο, αν η οικογένεια Μπόμπολα παραμείνει ως μέτοχος μειοψηφίας στην εταιρεία.

Αν συνυπολογισθεί, δε, το κλίμα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες διώξεις τραπεζικών στελεχών και η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ρύθμιση της ΣΕΚΑΠ του κ. Σαββίδη, ο βαθμός δυσκολίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες τραπεζών και επομένως των υποψήφιων επενδυτών. Ενώ, δηλαδή, πριν από λίγο καιρό, προτεραιότητα -κάποιων- τραπεζών ήταν να επιχειρήσουν την εξυγίανση της Πήγασος, με «όπλο» το 33% που κατέχει στην Τηλέτυπος (Mega), τώρα η σωτηρία της Τηλέτυπος προηγείται.

Όποιος πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τις λειτουργικές δραστηριότητες και τις συμμετοχές του ΔΟΛ θα αποκτήσει, μεταξύ άλλων, το 20% της Τηλέτυπος και είτε θα περιμένει τις αποφάσεις τραπεζών και οικογένειας Μπόμπολα για την Πήγασος, είτε θα συμφωνήσει με τον έτερο μέτοχο (πλευρά Βαρδινογιάννη).

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, με συνολική δανειακή έκθεση άνω των 500 εκατ. ευρώ στο τρίγωνο Πήγασος - ΔΟΛ - Τηλέτυπος, προσδοκούν ότι θα σώσουν το σύνολο σχεδόν των απαιτήσεών τους στο Mega και ό,τι εισπράξουν από κει και έπειτα μέσω πλειστηριασμών…

ΥΓ. Το 32,73% της Τηλέτυπος που κατέχει η Πήγασος αποτιμάται με μηδενική αξία στα βιβλία της. Έχει τη σημασία του…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v