Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2017

Η κομπίνα στη Γενική Αποθηκών και οι αλλαγές που αποφάσισε η ΕΤΕ

Η κομπίνα στη Γενική Αποθηκών και οι αλλαγές που αποφάσισε η ΕΤΕ

Τα μέτρα της πήρε η Εθνική, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον κομπίνες, όπως αυτή που συγκλόνισε πέρσι τη θυγατρική της Γενική Αποθηκών.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr ο έλεγχος που διενήργησε, κατόπιν καταγγελίας, η Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες έδειξε ότι έλειπαν από τις αποθήκες ποσότητες καπνού συγκεκριμένης εταιρείας, για τις οποίες, όμως, είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης.

Η εμπορική εταιρεία αποθήκευε στις εγκαταστάσεις της Γενικής Αποθηκών ποσότητες καπνού και ζητούσε την έκδοση τίτλων αποθήκευσης, τους οποίους εν συνεχεία προσκόμιζε στην Deutsche Bank, ως εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες καπνού, που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις της Γενικής Αποθηκών, δεν αντιστοιχούσαν στους τίτλους αποθήκευσης που είχαν εκδοθεί. Η διαφορά ξεπερνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 40 εκατ. ευρώ.

Για να προλάβει επανάληψη ανάλογων… ριφιφί, η Εθνική άλλαξε το Δ.Σ. της θυγατρικής της και προσέλαβε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος εκπόνησε μελέτη επικαιροποίησης για όλες τις διαδικασίες λειτουργίας της Γενικής Αποθηκών.

Επιπρόσθετα, ενισχύθηκε το τμήμα εσωτερικού ελέγχου και οι έλεγχοι διενεργούνται πλέον, με βάση εγκεκριμένο ελεγκτικό πλάνο.

 

Υ.Γ. Για την ιστορία η Γενική Αποθηκών διενήργησε αυξημένες προβλέψεις ύψους 1,22 εκατ. ευρώ, το 2016. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων αφορούσαν στη «κομπίνα» με τις ποσότητες καπνού και τους τίτλους αποθήκευσης.

Το πόρισμα, δε, του ελέγχου παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές, λόγω εντοπισμού αξιόποινων πράξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v