Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οσμή σκανδάλου 40 εκατ. στη Γενική Αποθηκών

Πώς μεγάλη εταιρεία εμπορίας δανειζόταν από γερμανική τράπεζα με ενέχυρο τίτλους αποθήκευσης για ποσότητες καπνού που δεν υπήρχαν. Το πόρισμα ελέγχου από επιθεωρητές της Εθνικής, η αποστολή του στον εισαγγελέα και η αλλαγή διοίκησης στη Γενική Αποθηκών.

Εθνική: Οσμή σκανδάλου 40 εκατ. στη Γενική Αποθηκών

Υπόθεση ύποπτων συναλλαγών μεταξύ της Γενικής Αποθηκών (Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος -ΠΑΕΓΑΕ) και μεγάλης εταιρείας εμπορίας καπνού βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, μετά από πόρισμα που συνέταξε η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Αποθηκών εξέδιδε υπέρ της εμπορικής εταιρείας τίτλους αποθήκευσης για ποσότητες καπνού που ξεπερνούσαν αυτές που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις της.

Η εταιρεία, με τη σειρά της, χρησιμοποιούσε τους τίτλους αποθήκευσης ως ενέχυρο για τη λήψη δανείων από μεγάλη γερμανική τράπεζα. Το ύψος της χρηματοδότησης που εισέπραξε, μέσω της παραπάνω καταχρηστικής τακτικής, ξεπερνά, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, τα 40 εκατ. ευρώ. Χρήματα που κυριολεκτικά και μεταφορικά έγιναν... καπνός καθώς συνέβαλαν στην κάλυψη των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της εμπλεκόμενης εταιρείας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν καταγγελίας και διενέργειας ελέγχου από το κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η Γενική Αποθηκών αποτελεί θυγατρική της κατά 100%. Το πόρισμα του ελέγχου εστάλη ήδη στον εισαγγελέα, ενώ άμεσα υπήρξε αντικατάσταση της διοίκησης στη Γενική Αποθηκών. Νέος διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο κ. Δ. Σκοτίδας και νέος πρόεδρος ο κ. Π. Γεωργίου.

Τι είναι οι τίτλοι αποθήκευσης

Τίτλος αποθήκευσης ονομάζεται το αξιόγραφο που εκδίδεται από τη Γενική Αποθηκών και δίνεται στον ιδιοκτήτη (αποθέτη) εμπορευμάτων ή πρώτων υλών, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς ενεχυρίαση για χρηματοδότηση. Το έγγραφο περιγράφει τον αποθηκευτικό χώρο, το εμπόρευμα, την ποσότητα, τα γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Οι τίτλοι αποτελούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης ή και μεταβίβασης/πώλησης των εμπορευμάτων ή πρώτων υλών.

Σε περίπτωση ενεχυρίασης ή μεταβίβασης, οι τίτλοι πρέπει να μεταγραφούν στα ειδικά βιβλία που τηρεί η ΠΑΕΓΑΕ. Τη μεταγραφή κάνει η ΠΑΕΓΑΕ αφού έχει οπισθογραφηθεί ο τίτλος από την ενεχυρούχο τράπεζα ή από τον αποθέτη.

Υπεύθυνος για τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας των εμπορευμάτων επί των οποίων έχουν εκδοθεί τίτλοι είναι η Γενική Αποθηκών, η οποία αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων αποθήκευσης προς ενεχυρίαση εμπορευμάτων ή πρώτων υλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v