Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2017

H μάχη της «Ηλεκτρικής» και η... κινητή αργία της ΔΕΗ

H μάχη της «Ηλεκτρικής» και η... κινητή αργία της ΔΕΗ

Ένα απίστευτο ιστορικό της ημερομηνίας της επίσημης αργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ αναδύεται πίσω από τη χθεσινή επιστολή του προέδρου της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκη προς τους εργαζομένους της, η οποία αφορούσε στην αλλαγή της ημερομηνίας ως επίσημης αργίας του προσωπικού.

Πια δεν θα είναι η 6η Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, όπως είχε καθοριστεί μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά η 13η Οκτωβρίου. Ο λόγος; Την ημερομηνία εκείνη το 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές αποχωρούσαν από την πρωτεύουσα, επιδίωξαν να ανατινάξουν το εργοστάσιο της τότε Ηλεκτρικής στον Άγιο Γεώργιο στο Κερατσίνι. Οι εργαζόμενοι και το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ αντιστάθηκαν.

Στη «μάχη της Ηλεκτρικής» έχασαν τη ζωή τους οκτώ στρατιώτες και τρεις εργαζόμενοι. Συνεπώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παναγιωτάκης θέλει προς τιμήν των αγωνιστών να γιορτάζεται η «μέρα της ΔEΗ» στις 13 Οκτωβρίου.

Την εποχή που στη χώρα βασιλιάς ήταν ο Παύλος, για να τιμηθεί ο μονάρχης, η επίσημη αργία των εργαζομένων της εταιρίας ήταν η 29η Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Όταν τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος, πάλι κατά αντίστοιχο τρόπο, καθιερώθηκε ως επίσημη αργία της ΔEΗ η 21η Μαΐου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Με την πτώση της δικτατορίας, οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την τότε διοίκηση αλλαγή της ημερομηνίας κι έτσι καθιερώθηκε η 6η Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου.

Αν και δεν είναι αντιληπτός ο λόγος της αργίας των εργαζομένων της ΔEΗ, ας ελπίσουμε ότι και η διοίκηση της εταιρείας θα δώσει μάχη και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της Επιχείρησης, η οποία κρέμεται από μία κλωστή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v